Alle ongezonde gevolgen van alcohol: 'Wie drinkt maakt chronisch te veel cortisol aan'

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 05 november 2021 om 17:43
anp 90529544
Een feestje, een avondje uit of gewoon weekend, het is voor veel mensen reden om een glaasje te drinken. Of twee. Maar hoe ongezond dat is, wordt steeds meer duidelijk.
Bij Het Laatste Nieuws zetten toxicoloog Jan Tytgat, leverspecialist Hans Van Vlierberghe en professor Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid Guido Van Hal de schadelijke gevolgen van 's werelds favoriete drug op een rij.
Het is slecht voor zo ongeveer elk onderdeel van je lichaam, van je hersenen tot je huid en van je lever tot je nieren. “Op lange termijn kunnen je hersenen zelfs verschrompelen als je veel en vaak drinkt,” aldus van Vlierberghe. Je huid heeft er ook onder te lijden. “Mensen die alcohol gebruiken, maken chronisch te veel van het stresshormoon cortisol aan. Vandaar een gezwollen effect in gezicht en lichaam”, vervolgt de expert.
En over de nieren: “Je nierfunctie vermindert door te veel drinken wat kan zorgen voor nierproblematiek.” En de alvleesklier: “Naast het ontwikkelen van diabetes, kan je ook chronische ontstekingen krijgen ter hoogte van je pancreas of alvleesklier, met als gevolg chronische buikpijn. Of nog erger, pancreaskanker, een kanker die zéér moeilijk te genezen is."
Kist bananenVan Vlierberghe: “Naast bovengenoemde effecten hebben vrouwen een vijfde meer kans om borstkanker te ontwikkelen. In feite is er een algemeen verhoogd risico op kanker bij wie drinkt, net zoals een verhoogd risico op slokdarmproblemen, maagontstekingen en -problemen.”
Tytgat: “Kortom: er zijn zo veel fysieke en psychische gevolgen. Mocht alcohol nu pas worden uitgevonden, betwijfel ik of het een vergunning zou krijgen om op de markt te komen.”
Van Vlierberghe: “Het zou waarschijnlijk in een container bij ons aankomen, verborgen achter een kist bananen.”