Allereerste coronapatiënt tóch op dierenmarkt in Wuhan

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 19 november 2021 om 11:54
anp 427365924
Een vrouwelijke medewerker van de markt in Wuhan was op 11 december 2019 de eerste coronapatiënt. Dat claimt een Amerikaanse studie.
Lang werd gedacht dat patiënt nul een accountant was die geen link had met de dierenmarkt in de Chinese stad, wat de theorie voedde dat het virus uit een laboratorium zou zijn ontsnapt.
De Amerikanen van onder meer de universiteit van Arizona weerleggen in vakblad Science dat hij de eerste zieke was. Hij rapporteerde zijn eerste symptomen namelijk niet op 8 december zoals lang gedacht, maar op 16 december. De verwarring is ontstaan door een tandartsafspraak die hij op 8 december had, klinkt het in de studie die donderdag in Science verscheen.
"Zijn symptomen begonnen pas nadat er al meerdere marktmedewerkers op de Huanan-markt klachten hadden. Daardoor is een vrouwelijke zeevruchtenverkoper het eerste bekende geval, bij wie de ziekte begon op 11 december," aldus de wetenschappers.
Volgens de studie kunnen de eerste symptomatische gevallen gelinkt worden aan de dierenmarkt, en dan vooral aan de sectie waar wasbeerhonden werden gehouden.
Professor Michael Worobey analyseerde de eerste gerapporteerde gevallen in twee ziekenhuizen. Die konden allemaal in verband worden gebracht met de markt of de buurt er rondom. "In een stad met 11 miljoen inwoners, is zeker de helft van de vroege gevallen gelinkt aan een plek zo groot als een voetbalveld," zegt Worobey tegen de New York Times. "Het wordt heel moeilijk om dat patroon te verklaren als de uitbraak niet op de markt begon."