Benieuwd of je beter een koude of warme douche kan nemen?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 22 mei 2015 om 21:46
welingelichtekringen header 1
Douchen is een essentieel onderdeel van een gezonde (dagelijkse) routine, maar elke temperatuur biedt zijn eigen voordelen. Of je nu van een koude of warme doucht houdt, het is altijd handig om te weten welke temperatuur jou de meeste voordelen oplevert. Misschien dat je na het lezen van dit artikel, de volgende keer de knop eens de andere kant opdraait. De voordelen van een warme douche: De voordelen van een koude douche:
  • Een warme douche kan de spanning verlichten en stijve spieren kalmeren, gebruik een krachtige douchekop voor het maximale effect en gebruik het warme water als een minimassage voor de schouders, nek en rug.
  • Studies hebben aangetoond dat je minder nerveus wordt van een warme douche, het zorgt ervoor dat ons oxytocine-niveau wordt verhoogt. Fijn voor mensen die dagelijks veel stress ervaren.
  • Last van lichte koorts of een verkoudheid? Ook dan helpt een warme douche om je temperatuur weer op een normaal niveau te krijgen of je neus te openen.
  • Sommige mensen vinden een koude douche echt ondraaglijk, maar ze zijn enorm goed voor ons lichaam! Een koude douche helpt je om je lichaam wakker te ‘schudden’ en verhoogt de mentale alertheid.
  • Een frisse douche van ongeveer 20° van ongeveer 2-3 minuten per dag wordt aanbevolen door onderzoekers als behandeling tegen depressies. Overleg wel even met de huisarts, voordat je hier zelf mee aan de slag gaat.
  • Voor de ijdeltuitjes tussen ons, is een koude douche ook beter voor onze huid en haren. Een warme douche kan de huid uitdrogen, terwijl een koude douche juist hydraterend werkt en helpt tegen gespleten haarpunten.
Bron(nen): Popsugar