Complicatie ontdekt bij coronapatiënten: Leiden bloedstolsels tot de dood?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 24 april 2020 om 10:05
welingelichtekringen header 1
Waarom sommige mensen overlijden aan het coronavirus en andere niet is nog steeds niet helemaal duidelijk. Mogelijk hebben bloedstolsels in de longen er mee te maken. Het is een tot nu toe weinig bekende complicatie van Covid-19, schrijft onder meer The Washington Post.
Patiënten die ernstig ziek worden door het coronavirus kampen vaak met zware ademhalingsproblemen, maar ook met orgaanfalen. Maar artsen zien nu ook bij sommige patiënten bloedstolsels opduiken in de longen en op andere plaatsen in het lichaam. Die kunnen leiden tot blokkades in de bloedvaten met beroertes, hartaanvallen en mogelijk de dood tot gevolg.
Uit New Yorkse autopsiegegevens blijkt dat ongeveer 40 procent van de patiënten die overleden nadat ze het ziekenhuis hadden verlaten bloedstolsels in het lichaam hadden. In de longen zaten soms wel honderden kleine klonters. Nederlandse onderzoekers stellen dat ongeveer een derde van de coronapatiënten een complicatie had als gevolg van bloedklonters.
“Het probleem dat we hebben, is dat hoewel we begrijpen dat er bloedklonters zijn, we nog niet begrijpen waarom ze er zijn,” zei professor Lewis Kaplan van de universiteit van Pennsylvania. “We weten het gewoonweg niet. En dat beangstigt ons”.
“Artsen behandelen jaarlijks mensen met stollingscomplicaties, van personen met kanker tot slachtoffers van een ernstig trauma, maar wat we nu vaststellen bij coronapatiënten, is ongezien”, besluit de wetenschapper.
Bron(nen): HLN