Duitslands belangrijkste viroloog waarschuwt voor 'krachtigere tweede coronagolf die overal tegelijk begint'

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 25 april 2020 om 12:04
000 1q7199
De belangrijkste viroloog van Duitsland, Christian Drosten, waarschuwt voor 'een krachtigere tweede besmettingsgolf, die moeilijker in te dammen is, omdat hij overal tegelijkertijd begint.' Daarover schrijft onder meer het AD.
De 48-jarige Drosten is de directe adviseur van Angela Merkel en die positie heeft hij niet voor niets: de wetenschapper is behalve directeur van het Instituut voor Virologie van het Berlijnse Charité-ziekenhuis ook een van de ontdekkers van het SARS-virus waaraan het huidige coronavirus verwant is.
Deze Drosten, die dagelijks een groot publiek trekt met zijn coronapodcasts is het helemaal eens met Merkel, die voorzichtigheid betracht wat betreft de versoepeling van de maatregelen. Duitsland wordt geroemd om de corona-aanpak. Het land kent een van de laagste sterftecijfers van Europa en heeft voldoende ic-capaciteit. Nu het reproductiecijfer onder de 1 is gezakt, beginnen de Duitsers echter te morren. Ze willen meer vrijheid.
Maar Drosten en Merkel blijven zeggen dat de discussie daarover is gebaseerd op een ‘veiligheidssituatie die er op dit moment nog niet is’. "Ik betreur het de laatste dagen dat we op het punt staan ​​onze voorsprong volledig te verliezen”, waarschuwt Drosten. "We zijn wereldwijd een van de weinige landen waar het aantal besmettingen afneemt. En we zijn in die lijst het land met de grootste bevolking en de meest transparante berichtgeving.”
Drosten vreest een tweede besmettingsgolf, krachtiger en moeilijker in te dammen dan de eerste, omdat de golf overal tegelijkertijd begint. "We krijgen dan situaties waarbij tankwagens met ontsmettingsmiddel door de straten rijden, omdat dat dan nog de enige maatregelen zijn om, in een wanhopige poging, er nog een schepje bovenop te doen”, aldus Drosten.
Bron(nen): AD