EMA 'steeds meer overtuigd' van resultaten Pfizer-vaccin

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door anp
woensdag, 09 december 2020 om 17:07
ema steeds meer overtuigd van resultaten pfizer vaccin1607530100
Directeur Emer Cooke van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zich in een interview met Nieuwsuur positief uitgelaten over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Terwijl de beoordeling nog gaande is, zegt Cooke: "We zijn steeds meer overtuigd van de testresultaten die ons ter beoordeling voorliggen. Als u het mij twee maanden geleden had gevraagd, was ik veel minder overtuigd dan nu."
Het EMA wil nog voor het einde van de maand een eindoordeel geven. Als dat positief luidt en de Europese Commissie het advies overneemt, is dit het eerste vaccin dat tot de markt van de Europese Unie wordt toegelaten. Uit onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten hebben gebracht blijkt een effectiviteit van bijna 95 procent.
Alle nationale medicijnautoriteiten van de EU-landen mogen meebeslissen over de toelating. Daartoe staat op 29 december een zitting gepland. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet daaraan mee.
"Als we het vaccin van Pfizer op 29 december goedkeuren, hebben we nog twee dagen nodig om ons besluit in alle landen vertaald te krijgen", blikt de EMA-directeur vooruit. "Dan kan het dus op 31 december worden uitgerold over de lidstaten."