Hoe groot is jouw slaaptekort? Test het nu zelf

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Admin
woensdag, 26 oktober 2016 om 12:10
untitled8
Je kunt eens een nacht slecht slapen of veel te laat naar bed gaan, maar het kan ook uit de hand lopen door kleine kinderen bijvoorbeeld of een te drukke baan. Hoe erg het met je slaaptekort gesteld is, kun je nu eenvoudig zelf testen. Je hebt alleen een theelepeltje nodig.
De methode is ontwikkeld door fysioloog en slaapexpert Nathaniel Kleitman van de universiteit van Chicago en wordt de Sleep Onset Latency Test genoemd. Het is de bedoeling dat je in de vroege namiddag in een donkere slaapkamer op bed gaat liggen. Houd een lepeltje stevig vast in je hand, die je losjes over de rand van het bed laat hangen. Onder het lepeltje moet je een harde ondergrond hebben.
Doe je ogen dicht en wacht tot je in slaap valt. Als dat gebeurt zal de lepel naar beneden vallen. Door het kletterende geluid schrik je weer wakker. Kijk vervolgens op je horloge hoeveel tijd er is verstreken. Duurde het slechts vijf minuten voor je in slaap viel, dan heb je volgens professor Kleitman een ernstig slaaptekort. Duurde het 10 minuten, dan mag je ook wel wat vroeger onder de wol. Sliep je na een kwartier nog niet dan is jouw nachtrust prima.