Koffie bevordert de vetverbranding: zoveel moet je drinken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 29 april 2021 om 9:03
welingelichtekringen header 1
Koffie verbetert de vetverbranding, blijkt uit nieuw onderzoek, maar het heeft geen zin om vijf koppen te drinken. Een stevige espresso of twee kopjes filterkoffie een half uur voor je gaat sporten is voldoende volgens topsportarts Servaas Bingé.
Het is al langer bekend dat koffie de sportprestaties verbetert, maar dat cafeïne ook de vetverbranding bevordert is nieuw. Onderzoekers van de Universiteit van Granada lieten vijftien mannen een aantal weken lang om 8 uur 's ochtends en om 17 uur 's middags inspanningstests uitvoeren op bijvoorbeeld een hometrainer. Een half uur voor het sporten kregen ze 3 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht (ongeveer één espresso) of een placebo. De sporters die cafeïne kregen presteerden niet alleen beter, ook hun vetverbranding ging omhoog. Vooral in de middag was het effect sterk.
"Bij een stevige inspanning zal je lichaam suiker verbranden. Ben je rustig aan het sporten, door bijvoorbeeld kalmpjes te fietsen of te joggen? Dan verbranden de spieren veel meer vetten dan suikers," legt Bingé uit aan HLN. "Bij koffie zal je lichaam nog meer vet verbruiken dan suiker. Ook als je work-out wat intensiever is.”
Het is wel het beste om het bij een stevige espresso of twee normale kopjes koffie te houden. "Je kunt meer drinken, maar dit zal je sportprestaties niet nóg meer verbeteren.”
Bron(nen): HLN