Na drie weken versoepelen: kans op tweede golf klein

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 22 juni 2020 om 9:58
welingelichtekringen header 1
Precies drie weken geleden ging Nederland weer open. Maar waar zo voor werd gevreesd, gebeurde niet: de tweede golf blijft tot nu toe uit. Toch moeten we afstand blijven houden.
Sinds 1 juni zijn cafés en restaurants, bioscopen en theaters weer open. Er waren dagelijks nog wel enkele nieuwe ziekenhuisopnames. Ook testten nog genoeg mensen positief op Covid-19, maar van een grote uitbraak was geen sprake.
Hoofdmodelleur Jacco Wallinga van het RIVM: "Al met al lijkt er op dit moment beperkt overdracht van het virus plaats te vinden.” De ‘grote tweede golf’ die sommigen vrezen, lijkt niet op komst: "Met hoe we op dit moment de monitoring inrichten, en met goede bron- en contactopsporing, lijkt het ontstaan van lokale clusters het meest reëel. Toch kun je een tweede golf niet compleet uitsluiten.”
Toch blijft afstand houden belangrijk. "Het virus is niet het land uit, er kunnen weer haarden ontstaan. Zolang er nog mensen met Covid-19 in Nederland zijn, zal het loslaten van deze basisregels onherroepelijk leiden tot een snelle toename van het aantal besmette personen. Afstand houden blijft nodig."
Bron(nen): AD