Onderzoek: Luchtvervuiling mogelijk een van de oorzaken van hoge coronasterfte

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 21 april 2020 om 11:30
welingelichtekringen header 1
Luchtvervuiling leidt mogelijk tot een toename van het aantal coronadoden. Vooral stikstofdioxide (NO2) zou de boosdoener zijn.
Dat concluderen onderzoekers na analyse van de sterftecijfers in 66 regio's in Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Bijna 80 procent van alle sterfgevallen is afkomstig uit vijf regio's. Stikstofdioxide, dat wordt uitgestoten door wegverkeer, wordt al langer in verband gebracht met longziekten.
De groep onderzoekers, die hun studie onlangs in vakblad Science of the Total Environment publiceerden, ontdekten een sterke correlatie tussen het niveau van NO2 in de lucht en het aantal coronadoden.
Yaron Ogen, van de Duitse Martin Luther University Halle-Wittenberg schrijft: "De resultaten impliceren dat lange termijn blootstelling aan deze vervuiler mogelijk een van de belangrijkste factoren is bij de fataliteit van Covid-19 in deze regio's en mogelijk in de hele wereld."
"Het vergiftigen van onze omgeving betekent het vergiftigen van ons lichaam. Als het ademhalingsstelsel chronische stress ervaart, is de capaciteit om zich te verdedigen tegen infecties beperkt," vervolgt de wetenschapper.
De studie vergeleek stikstofdioxideniveaus in januari en februari met het aantal coronadoden tot half maart. Zo'n 78 procent van alle doden viel te betreuren in vier regio's in het noorden van Italië en in de regio Madrid. Deze gebieden hadden ook het hoogste gehalte van NO2 in de lucht en weersomstandigheden waardoor de vervuilde lucht niet wegwaaide. Twee van de gebieden waren bovendien omringd door bergen, waardoor de vieze lucht bleef hangen.
Kanttekeningen: Er wordt in de studie niets gezegd over het aantal besmettingen in deze gebieden en het gaat om een correlatie en niet om een oorzakelijk verband.
Bron(nen): The Independent