Randstad bij smerigste gebieden van Europa: "Gelijk aan 5 tot 10 sigaretten per dag"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 06 september 2019 om 9:39
welingelichtekringen header 1
Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen van luchtvervuiling zijn. Ze blijven rustig onder de rook van Schiphol wonen, terwijl dat net zo ongezond is als roken. Jaarlijks overlijden zelfs 10- tot 15.000 Nederlanders aan ziektes die veroorzaakt worden door smerige lucht.
Vooral rond Amsterdam, Schiphol en in Rotterdam zijn de gezondheidsrisico's groot, schrijft RTL Nieuws, op basis van nieuw onderzoek van het RIVM. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, stelt dat de risico's in bovengenoemde regio's soms wel drie keer groter zijn dan bijvoorbeeld in Drenthe, Groningen of op de eilanden. Mensen in de Randstad lopen meer kans op hart- en vaatziekten en ernstige longaandoeningen.
"Dit is niet een klein beetje een probleem," aldus de hoogleraar. "Dit is een enorm probleem. Het gaat over duizenden mensen. Er gaan tien tot vijftien keer meer mensen dood aan deze factoren dan aan ongelukken in het verkeer. De Randstad is één van de meest vervuilde gebieden van Europa. En toch wonen er enorm veel mensen boven op elkaar."
Van Schayck: "Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden. Amsterdam is een fantastische stad, maar zeker niet gezond. Net als andere sterk vervuilde plekken. Je rookt op de meest vervuilde plekken ongemerkt elke dag vijf tot tien sigaretten."
Bron(nen): RTL Nieuws