Uit angst voor overgewicht krijgen kinderen te weinig vetten binnen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 25 december 2015 om 13:02
welingelichtekringen header 1
Uit angst voor overgewicht geven veel ouders hun kinderen te weinig vetrijk eten, concluderen Belgische onderzoekers. Goede vetten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind. Laat ze dus deze kerst maar fijn genieten van al het lekkers.
De wetenschappers van de Universiteit van Brussel stellen dat de calorie-inname uit vetten bij peuters en kleuters (12 tot 36 maand) onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 35 à 40 procent ligt. Dat veel kinderen last hebben van overgewicht komt niet door de opname van vet, maar doordat ze te veel eiwitten en suikers binnen krijgen.
De belangrijkste en meest voor de hand liggende vetbron bij kinderen tussen 6 en 12 maanden is melk. Een tweede, maar veel kleinere bron zijn de bak- of smeervetten, onmiddellijk gevolgd door koeken, zoetigheden en vlees. Als het kind ouder wordt, verandert dat: koek en snoep worden de eerste bron van vet en dat is uiteraard niet de beste oplossing.
Het kinderlichaam heeft juist onverzadigde vetten nodig. Vetzuren als omega 6 en omega 3 zijn erg belangrijk voor de groei. Ons lichaam kan deze stoffen zelf niet aanmaken, zorg daarom dat ze voldoende op het menu staan. Denk aan plantaardige oliën of vette vis.
Bron(nen): Goed Gevoel