Veel racisme in de zorg: mag je een patiënt weigeren die niet door een 'bruin persoon' geholpen wil worden?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 02 november 2022 om 14:52
welingelichtekringen header 1
De zorgplicht gaat altijd voor, zelfs als een patiënt gewelddadig, seksistisch of racistisch doet. De zorg heeft hier 'geen adequaat antwoord' op. Ook gaan allochtone zorgverleners gebukt onder racistische opmerkingen van collega's en meerderen.
Gaby Perin-Gopie van vakbond CNV vindt het belachelijk dat zorgverleners met een migratieachtergrond in de thuiszorg door patiënten de deur worden gewezen. “‘Ik wil geen bruin persoon in mijn huis’, zegt de patiënt dan. Werkgevers vinden dat lastig. Ze zeggen meestal: ‘We sturen wel iemand anders.’ En tegen de verpleegkundige zeggen ze: ‘Trek het je niet aan'.” Dit moet anders volgens haar. “Je moet je personeel steunen. Je moet tegen de patiënt zeggen: zoek maar ergens anders zorg, als je onze verpleegkundigen niet wilt”, aldus Perin-Gopie in het NRC.
Stoppen vanwege racismeUit onderzoek blijkt dat sommige zorgverleners stoppen met hun baan vanwege het vele racisme op de werkvloer. Ze voelen zich niet gesteund door witte collega's of leidinggevenden. Ook op de spoedeisende hulp speelt dit probleem. Als je van kleur bent en een patiënt zegt: ‘ik hoef jou niet’, dan zegt de hulpverlener: ‘mijn collega komt u wel helpen’.
Rachel (25) liep co-schappen in de operatiekamer. “Tijdens een operatie stond er een hiphop-nummer op. De chirurg vroeg: ‘Ken je dit nummer?’ Nee, zei ik toen. En toen zei hij: ‘Dat is wel gek. Dit is toch muziek waar negers naar luisteren?’ Dan sta je echt perplex. Je weet niet wat je terug kunt zeggen. Er is toch een machtsverhouding.”
Skiën en golf“In de operatiekamer gaat het vooral over skiën en golf. Ik merkte dat ik me aanpas. Je wilt er toch bij horen. En je weet dat het ergens in je beoordeling terugkomt. Pas je in de groep, kom je mee in de groep? Hoe verder je komt en hoe ouder je wordt, hoe minder je je gaat aanpassen”, vertelt de arts (in opleiding) met migratie-achtergrond.
Bron(nen): NRC