Virologen: Dam-demonstratie was wel degelijk gevaarlijk

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 02 juni 2020 om 17:57
hh 412944153
„Als mensen gaan schreeuwen, ontstaan er aerosolen die dwars door de zelfgemaakte maskers heen gaan,” zegt klinisch viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC tegen NRC.
Het virus is weliswaar tot staan gebracht, maar niet weg. En dit helpt zeker niet. Wat het precieze risico is geweest van massaal bijeenkomen op de Dam is „enorm moeilijk in te schatten”, zegt De Jong. „Het is te hopen dat al die mensen die naar de demonstratie gingen zonder klachten waren. Dat zou het risico verkleinen maar niet uitsluiten. Zichtbaar was dat een deel van de demonstranten in ieder geval een mondmasker droeg en ook dat zal het risico van besmetting beperken.”
Viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht is in een reactie op Twitter scherper: „Als t.g.v. van dit bizar onverantwoordelijk gedrag, anderen die zich aan regels houden, ernstig ziek worden of zelfs overlijden, wie neemt er dan verantwoordelijkheid voor de gezondheidsschade en verloren levensjaren?”
Ernst Kuipers, van het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft met afgrijzen gekeken. „Het ging om 5.000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel”.
Bron(nen): NRC