Viroloog over daling cijfers: ’We hebben echt gewonnen’

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 06 mei 2020 om 17:02
121828511 m
„De afvlakking gaat best hard nu. We hebben echt gewonnen. Maar we moeten niet vergeten dat we dit bereikt hebben mede dankzij alle genomen maatregelen en de manier waarop mensen hieraan meewerken”, zegt viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC tegen De Telegraaf. Hij reageert op de mooie cijfers: nog maar weinig nieuwe besmettingen, weinig ziekenhuisopnamen, weinig doden en steeds minder mensen op de IC.
„Het zal naar verwachting nog een klein staartje hebben. Eigenlijk is dit het natuurlijke verloop van een verkoudheidsvirus, wat Covid-19 ook is. We zitten nu in mei en dan dooft de verspreiding van zo’n verkoudheidsvirus langzaam uit. Net zoals we dat zien bij de griep – influenza. Daar zien we ook altijd de introductie van het virus en de verspreiding opkomen in oktober en rond deze periode uitdoven.”
Dat betekent volgens Van Gorp dat het coronavirus in theorie rond oktober weer kan terugkomen. „Maar zeker weten we het ’of en hoe’ niet. Het kan als een nieuwe variant terugkomen, misschien een mildere variant."