Waarom gaan die laatste kilo's er zo lastig af?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 25 oktober 2019 om 9:36
hh 87165021
Toen je begon met je dieet vlogen de kilo's eraf, maar na een paar maanden lukt het bijna niet meer om af te vallen. Waar ligt dat aan? Eveline van de Waterlaat, diëtist en toegepast psycholoog noemt bij RTL Nieuws vijf redenen.
  1. Je verbrandt minder
    Als je minder weegt, verbrand je minder op een dag. "Loop maar eens met een paar zware dumbbells of volgepakte rugzak met hetzelfde gewicht als wat je kwijt bent geraakt de trap op," reageert Waterlaat. Dat is een groot verschil. Als je dus net zoveel blijft eten als toen je begon met je dieet val je minder af.
  2. Je bent minder gemotiveerd
    Je bent al kilo's kwijt en een stuk blijer met je gewicht. Die laatste kilo's zijn dus eigenlijk niet meer per se nodig. Daardoor kun je de motivatie kwijt raken. Je moet je afvragen wat die paar extra kilo's je nog opleveren.
  3. Je wordt minder streng
    Naar mate je dieet vordert, sluipen er kleine veranderingen in. Je gaat weer denken dat dat ene taartje of glaasje wijn toch wel moet kunnen. Voor je het weet val je geen grammetje meer af.
  4. Je hormoonhuishouding verandert
    Als je minder eet, word je stofwisseling trager. Ook raken je honger- en verzadigingshormonen verstoord legt de diëtist uit. Je moet daardoor enerzijds nog minder eten om af te vallen en anderzijds wordt je hongergevoel groter.
  5. Je hebt een onrealistisch doel gesteld
    Iedereen heeft volgens de expert een setpoint gewicht: het gewicht dat bij je genen, leeftijd en hormoonhuishouding past. "Probeer je minder te wegen dan je set point gewicht? Dan zal je lichaam er alles aan doen om dit tegen te gaan." Het wordt dan heel moeilijk om die laatste kilo's er af te krijgen en te houden.
Bron(nen): RTL Nieuws