Waarom het gezonder is om geen vlees te eten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 09 augustus 2019 om 15:54
welingelichtekringen header 1
Voor sommigen is het geen fijne boodschap, maar geen vlees eten lijkt toch echt gezonder. Volgens een nieuwe studie hebben mensen die voornamelijk plantaardig eten een derde minder kans op hart- en vaatziekten dan vleeseters.
Vermoedelijk komt dat doordat mensen die geen vlees of vis eten een lagere bloeddruk hebben en een lager cholesterol. Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health volgden dertig jaar lang het dieet van meer dan 12.000 mensen tussen de 45 en 64 jaar. Tijdens de studie overleden bijna 1.600 mensen aan hart- en vaatziekten. De deelnemers die veel vlees en geraffineerde koolhydraten aten, hadden 32 procent meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 18 tot 25 procent meer kans om voortijdig te sterven in het algemeen.
“Plantaardige diëten worden steeds populairder en onze studie vormt een duidelijk bewijs dat dit goed kan zijn voor je gezondheid,” vertelt onderzoeker Casey Rebholz. “Een belangrijke les die we hieruit kunnen trekken is dat mensen voldoende fruit, groenten en volle granen moeten eten en minder rood en verwerkt vlees”, aldus Rebholz aan Reuters.
De onderzoekers benadrukken dat de focus moet liggen op plantaardig eten, zoals groente, fruit, zaden en noten, weinig rood vlees en weinig slechte koolhydraten.