Waarom je echt niet hoeft te flossen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 12 augustus 2019 om 10:39
welingelichtekringen header 1
Er was een tijd dat de tandarts je bij ieder bezoek streng toesprak: flos je wel genoeg? Blozend beloofde je beterschap om je goede voornemen daarna weer snel te vergeten. Je had gelijk: flossen is niet echt nodig zeggen tandartsen nu.
Tandarts en voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen Frank Herrebout legt uit aan Het Laatste Nieuws: “De techniek waarbij je etensrestjes met een flinterdun draadje tussen de tanden verwijdert, wordt vaak overschat. Flossen beschermt niet tegen gaatjes, alleen de fluoride in je tandpasta kan dat.” Vooral goed poetsen is belangrijk. “Parodontologen zijn het er ook over eens dat ­flossen geen tandvleesontstekingen voorkomt”, vervolgt de tandarts.
Wel geeft hij toe: “Voor sommige patiënten, bij wie de tanden erg dicht bij elkaar staan, is flossen de enige oplossing om etensresten (zoals vezeltjes van stoofvlees of een sinaasappel) tussen de tanden weg te halen. Voor andere zijn de interdentale ­borsteltjes de beste optie. ’s Avonds haal je die stokjes met borstelhaartjes door de vrije ruimtes van elke tand. Gemakkelijker, sneller en het veroorzaakt geen schade aan het tandvlees.”
Bron(nen): HLN