Zware botten, gezonde spelt en andere dieetfabeltjes

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 03 juni 2015 om 8:56
bijgewerkt om zaterdag, 15 juni 2024 om 7:17
163723242 l normal none
Of je nu een healthfreak bent of overgewicht hebt, er is vast wel één fabel uit onderstaand lijstje waar je in geloofde. Zware botten zijn een slap excuus voor overgewicht. Het gewicht van de botten verschilt een heel klein beetje per persoon, maar het scheelt hooguit twee kilo. Er zijn veel aanwijzingen dat bewegen net zo gezond is als sporten. Vooral de hele dag zitten is slecht. Beter meerdere uren op een dag in beweging dan drie keer in de week een uurtje sporten. In de meeste groenten, behalve paprika en kool, zitten tal van vitaminen, maar slechts een beetje vitamine C.
Dat zit met name in grote hoeveelheden in fruit. Wat voedingswaarden betreft is het verschil tussen spelt en tarwe minimaal. Ook in spelt zitten gluten. Wil je toch speltbrood eten, kijk dan goed op de verpakking of het niet toch voor een deel uit tarwe bestaat.
Helaas voor de liefhebber, een kroket bestaat voor de helft uit verzadigde en voor de helft uit onverzadigde vetten. Dat verschilt erg per product. Laatst bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat de sandwichspread van Heinz veel meer zout bevat dan sandwichspread van het huismerk. Van te veel eten word je dik, het tijdstip doet er niet toe, zolang je dus maar niet meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Wel is het zo, dat wanneer je laat eet, je overdag in de verleiding kunt komen om te veel tussendoortjes te nemen.
Bron(nen): Metro