Zwarte Britten bijna twee keer zoveel kans om te overlijden aan het coronavirus als witte

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 07 mei 2020 om 12:31
welingelichtekringen header 1
Zwarte mannen en vrouwen hebben bijna twee keer zoveel kans om te overlijden aan de gevolgen van een coronabesmetting als witte mensen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Britse Office for National Statistics (ONS).
Volgens de onderzoekers, die corrigeerden voor onder meer leeftijd, welvaart en ziekten, is de kans dat zwarte Britten overlijden aan het coronavirus 1,9 keer groter. Ook mannen en vrouwen uit Bangladesh en Pakistan overleden 1,6 tot 1,8 keer vaker dan witte mensen.
"Deze resultaten tonen aan dat het verschil in mortaliteit bij etnische groepen gedeeltelijk is toe te schrijven aan socio-economische achterstanden en andere omstandigheden, maar een deel van het verschil is nog niet verklaard," reageert de ONS.
Een factor die mogelijk een rol speelt is bijvoorbeeld dat mensen uit Bangladesh en Pakistan vaker in de transportsector werken, waardoor ze meer risico lopen op besmetting.
Een studie van de ONS toonde vorige week al aan dat Britten in de armste regio's eveneens bijna twee keer zo vaak overlijden aan het coronavirus. Het laat zien hoe groot de ongelijkheid is in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van gezondheid.
Bron(nen): The Independent