Drie redenen waarom je zo’n trek hebt in iets zoets

“Ons lichaam werkt een beetje als een auto: je doet brandstof in de tank en dan rijd je. Als je lichaam niet de brandstof krijgt die het nodig heeft, kan je erge trek krijgen, legt diëtiste Anna Taylor, MS, RD, van Cleveland Health uit. Op drie manieren maak je dat proces erger.

1. Je hongert jezelf uit

Denk je dat je goe bezig bent door als ontbijt alleen koffie te nemen?

"Echt, je bent dan rijp voor mislukking in de middag en avond", zegt Taylor. "Als je te lang doorgaat zonder te eten, zal je lichaam hunkeren naar de snelste brandstof die het kan bedenken - geraffineerde granen en eenvoudige suikers", zegt ze. 

Door ze laat op de dag in je lichaam te proppen, worden de calorieën opgeslagen als vet. Maalrijden overslaan lijkt verstandig, maar is dat niet.

2. Je realiseert je niet hoe verslavend suiker kan zijn

Waarom snakken we vooral naar suiker? 

Om te beginnen is zoet lekker. Voedingsbedrijven onderzoeken wat we lekker vinden. En daarom zit in heel veel producten suiker.

"Onze hersenen zijn bedraad om te genieten van dingen die ons gelukkig maken", zegt Taylor. "Vooral suiker maakt hersenchemicaliën vrij, zoals serotonine, waardoor we ons goed voelen." Dit zorgt ervoor dat we dat goede gevoel weer willen, dag na dag.

Na verloop van tijd wordt onze tolerantie voor zoet groter en hebben we meer nodig om onszelf te belonen. "We voeden eigenlijk onze smaakpapillen", legt Taylor uit. "Dit creëert een vicieuze cirkel, omdat je smaakpapillen hunkeren naar wat je ze voedt."

3. Je luistert niet naar je lichaam

Je denkt dat je nodig moeten eten, maar je bent eigenlijk gewoon moe.  "Onderzoek toont aan dat als je moe bent, je meer geneigd bent om je te wenden tot alles waar je naar hunkert om meer energie te krijgen of wakker te worden", zegt Taylor.

Houd ook rekening met dorst. Sommige mensen denken dat ze honger hebben, maar eigenlijk hebben ze dorst.

Bron(nen):   Cleveland Health