Help de huisarts verzuipt: ‘Ik ben zo gefrustreerd dat zelfs mijn assistente moet huilen’

De verhalen worden steeds schrijnender. Zorgverleners kunnen tot hun eigen spijt en frustratie niet de kwaliteit van zorg leveren die ze willen. Huisartsen, ziekenhuispersoneel en verplegers in de thuiszorg lopen op hun laatste benen. Er moeten dingen veranderen, vinden veel huisartsen.

Daarom is de website 'Help, de huisarts verzuipt!' in het leven geroepen. Hierop staat een manifest met tien eisen aan politiek en zorgverzekeraars om de acute crisis die huisartsen treft, af te wenden.

Ze eisen onder andere kleinere praktijken, langere consulten, meer vertrouwen vanuit zorgverzekeraars, veel minder administratieve belasting en minder digitale eerstelijnszorg. Daarnaast moeten de GGZ en ziekenhuisspecialisten ophouden om hun werk bij huisartsen neer te leggen. Dit leidt allemaal tot overbelasting.

Ook hebben ze een verscheurkalender aangeboden aan Minister Kuipers, die talloze voorbeelden van onzinnige zorg bevat, inclusief suggesties om dit drastisch te verminderen.

Op Twitter staat een voorbeeld van het extreme wantrouwen van een zorgverzekeraar, wat naast frustratie ook een hoop nodeloze administratieve belasting oplevert:

Hier een triest relaas van een overwerkte en gefrustreerde huisarts die vertelt hoe een gemiddelde maandag eruitziet voor hem. Direct eronder het verhaal van een wijkverpleegkundige die met zijn handen in het haar zit en niet de kwaliteit van zorg kan leveren die nodig is. Dit land verdient beter:

Bron(nen):   Helpdehuisartsverzuipt.nl