‘Meer kans op hart- en vaatziekten rondom Schiphol door ultrafijnstof’

Bewoners van de gemeente Haarlemmermeer lopen gezondheidsrisico's door schadelijke stoffen in de uitstoot van vliegtuigen. Zwangere vrouwen en hun ongeboren kind zijn het slachtoffer. Ook lijkt er een verband te zijn met sterfgevallen door hartritmestoornissen.

Deze alarmerende conclusies staan in een rapport van het RIVM, dat binnenkort wordt gepubliceerd en al in handen is van de Telegraaf. Het RIVM schrijft: “Er is indicatief bewijs dat langdurige blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer leidt tot effecten op het hartvaatstelsel.”

Ook is er 'indicatief bewijs dat blootstelling aan ultrafijnstof van vliegverkeer tijdens de zwangerschap een nadelige invloed heeft op geboorte-uitkomsten.' De wetenschappers vrezen op grond van de data dat er meer vroeggeboortes zijn in de omgeving van Schiphol vanwege de uitstoot van vliegtuigen.

Een link tussen ultrafijnstof en aangeboren afwijkingen wordt 'waarschijnlijk geacht'. Er is meer onderzoek nodig om definitief te concluderen dat er een oorzakelijk verband is. Dit is volgens het onderzoeksteam wereldwijd de eerste keer dat de gezondheidsrisico's van ultrafijnstof zo uitgebreid onder de loep zijn genomen.

“De resultaten versterken eerdere conclusies van de Gezondheidsraad. Ze vergroten daarmee het inzicht in de mogelijke effecten van ultrafijnstof op de gezondheid. Onderzoek bij andere grote (internationale) vliegvelden is nodig om de conclusies verder te verstevigen”, volgens het vertrouwelijke rapport.

Bron(nen):   De Telegraaf