'Fopspenen kunnen mogelijk een kaakafwijking en een spraakgebrek veroorzaken'

gezondheid
dinsdag, 12 juli 2022 om 20:04
welingelichtekringen header 1
Pas op met een bepaald soort moderne fopspenen. Je baby kan er een mondafwijking van oplopen. Deskundigen waarschuwen hiervoor op Famme. Klopt dit en wat zijn de alternatieven?
Tepelvormige spenen zijn erg populair op het moment. Veel ouders kopen ze voor hun baby. Maar volgens het ouderplatform zijn hier risico's aan verbonden. Moeder Janneke schrijft: "Ik wilde voor mijn baby de ronde speen gewoon proberen. Maar daar stap ik nu wel vanaf." Ervaringsdeskundige Cindy antwoordt: "Kan waar zijn. Mijn zoon is er nu een jaar vanaf. Hij is nu drie. Hij slist en zit nog continu met zijn mond open."
"Er zijn inderdaad aanwijzingen dat het bolvormige speentje schadelijker is voor de mondmotoriek dan de platte speen", legt logopedist Maaske Treurniet uit aan EditieNL.
Maar er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor, volgens Treurniet. Toch raadt zij het gebruik van een speen af. “Als je ze te vaak en te lang gebruikt kun je een slecht gebit krijgen. Als een kind dan de kiezen op elkaar zet en de lippen van elkaar haalt, zie je een gat. Dat komt doordat de tanden daar tegen zijn gehouden door de speen."
Deze afwijking trekt normaal gesproken weer aardig bij, nadat kinderen stoppen met de speen. Maar hoe langer de kinderen op de fopspeen zuigen, hoe meer mondproblemen er zijn, bijvoorbeeld met de tong en het verhemelte.
“Als het kind gaat wisselen, passen de tanden niet in de bovenkaak. De tanden kunnen ook naar voren gaan staan doordat de tong meer naar voren ligt door de speen, en zo tegen de tanden duwt. Dan moet er een beugel komen." Ook spraakproblemen liggen op de loer, aldus Treurniet: "Als je slikt, gaat je tong omhoog. Maar door langdurig fopspeengebruik, kan een kind met de tong naar voren gaan slikken. Hierdoor kunnen de tanden naar voren gaan staan en kan het kind gaan slissen."