Hoe ongezond is buikvet nu echt?

De een heeft volle heupen, de ander een buikje. Dat heeft deels met lichaamsbouw te maken. Helaas is dat buikvet toch echt ongezonder dan vet elders in het lichaam.

Visceraal vet zit rond je organen, zoals maag en darmen. Het kan je organen in de verdrukking brengen, waardoor ze minder goed werken. Maar er is meer: dit vet heeft invloed op de aanmaak van hormonen. Je wordt minder gevoelig voor insuline waardoor je bloedsuikerspiegel omhooggaat en je lichaam weer meer insuline moet aanmaken. Uiteindelijk neemt zo de kans op hoge bloeddruk en diabetes toe.

Tenslotte is dit visceraal vet ook nog eens actiever dan vetcellen op de benen of heupen. Het buikvet maakt ontstekingsstoffen aan waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd. Dat kan zich minder goed richten op ziektes van buitenaf, omdat het al bezig wordt gehouden door het buikvet.

Heb je een buikje en wil je ervan af? Buikspieroefeningen helpen niet. Minder en gezonder eten is de oplossing. Let vooral op dat je meer vezels en minder slechte suikers binnen krijgt. Dus meer volkoren producten en peulvruchten en vooral minder koek, taart en alcohol.