Waarom steeds meer mensen kiezen voor psychedelische truffels en LSD op de dansvloer

Feestgangers laten alcohol, xtc en cocaïne steeds vaker links liggen en slikken lage of middelmatige doseringen psychedelica, zoals LSD (illegaal) of magic truffels (legaal) in de club. De opkomst van dit fenomeen – ook wel 'California sober' genoemd – heeft verschillende oorzaken.

Psychedelica-gebruikers vertellen de dag(en) na het uitgaan niet of nauwelijks last te hebben van een fysieke of mentale kater. Dat maakt dit soort geestverruimende middelen tot een aantrekkelijke keuze voor mensen met een druk leven. Ook lijkt het de 'gezonde' keuze in vergelijking met alcohol of de bekende partydrugs.

Drugsonderzoeker Ton Nabben duidt de groeiende interesse in het Nederlandse clubcircuit op Vice: “Dat komt vooral doordat er al een paar jaar meer intellectuele belangstelling is voor psychedelica in het algemeen. Middelen zijn bekender geworden onder het publiek en er wordt veel gediscussieerd over de therapeutische toepassingen in boeken en lezingen.”

Iets nieuws
“Ten tweede is de drempel lager geworden om het in een club te nemen. Vroeger waren mensen daar vanwege het trip-effect voorzichtig mee. Maar nu zijn ze met psychedelica aan het experimenteren in micro- en in gemiddelde (meso-)doseringen, waardoor ze hebben geleerd ermee om te gaan in andere settings. In deze doseringen kan het namelijk ook gecombineerd worden met andere middelen”, aldus Nabben.

Het ervaren uitgaanspubliek is volgens Nabben ook op zoek naar iets nieuws. “Gebruikers kennen inmiddels de pieken en golven van XTC. Maar de ervaring die je opdoet met psychedelica kan veel rijker zijn. Het doet van alles met je zintuigen en zorgt in een sociale setting als een club voor nieuwe contactmomenten. Psychedelica kunnen ook een manier zijn om antwoorden te krijgen op vragen die je hebt, om dingen in je eigen omgeving beter te begrijpen of om verbanden te zien tussen allerlei dingen die er gaande zijn op een meer abstract denkniveau”, zegt de drugsonderzoeker.