Hoe krijg je een avocado snel rijp?

De avocado is een gezonde maar lastige fruitsoort. Je moet weten hoe je hem ontpit en het kan tijden duren voordat de vrucht eindelijk zacht en rijp is. Hoe zorg je dat de avocado zo snel mogelijk eetbaar is?

Ongelukken bij het ontpitten kunnen voor blijvende zenuw- of peesschade zorgen, dus gebruik geen mes om de pit eruit te wippen. Plastische chirurgen zien wekelijks slachtoffers van 'avocadoletsel' in hun praktijk. In de VS zijn er zelfs 8000 gevallen per jaar geteld.

Hoe krijg je die vervaarlijke, maar gezonde vrucht dan zo snel mogelijk zacht en op smaak? Leg de avocado tussen het andere fruit in de fruitschaal. Door het ethyleengas dat vrijkomt uit rijp fruit worden de avocado's in de buurt ook sneller 'eetrijp'. Vooral bananen zijn echte 'rijpmakers'.

Je kunt ook grover geschut inzetten en een avocado binnen een dag naar rijpheid forceren met behulp van een oven of magnetron. Wikkel daarvoor de avocado in aluminiumfolie en verhit hem zo'n tien minuten op 200 graden in de oven. Of gebruik huishoudfolie om de avocado in te pakken en telkens dertig seconden in de magnetron op te warmen tot hij zacht is. Deze methode tast de smaak wel enigszins aan.