Kwakzalvers van Health Festival pronken onterecht met Stichting ALS als partner: per direct van affiche

Van 12 tot en met 14 mei wordt op meer dan honderd locaties het quasiwetenschappelijke gedachtegoed van Health Festival Amsterdam uitgedragen. Een aantal BN'ers verbindt hun naam hieraan. Stichting ALS stond ook als officiële partner op de website, maar heeft de organisatie met klem verzocht hun logo per direct te verwijderen.

Kritiek wordt niet geaccepteerd; de organisatie heeft geen behoefte aan discussie, zo blijkt uit een mail die wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack toegestuurd kreeg. Zijn ticket werd ingetrokken en de toegang werd hem geweigerd, omdat hij op Twitter ten strijde trekt tegen kwakzalvers en andere oplichters die onbewezen gezondheidsclaims inzetten om het geld uit de zakken te kloppen van kwetsbare mensen.

Onder het kopje 'ambassadeurs' van Health Festival Amsterdam staan onder andere ex-topsporters Marianne Timmer (schaatsen) en Leontien van Moorsel (wielrennen), en Marije Boomsma (agent en zus van lifestylegoeroe Arie). Ook kukuru, het dubieuze platform van radio-dj Giel Beelen, mag uiteraard niet ontbreken als partner.

Vreemde eend in de bijt zijn de Stichting ALS Nederland en Spieren voor Spieren die volgens de website ook officiële partners van het festival zijn. Ter Braack besloot ALS Nederland hierop te wijzen en kreeg snel antwoord:

“Hoi ALS Nederland, mijn vader is overleden aan ALS en viel ten prooi aan het type kwakzalvers dat is te zien op Health Festival, waar jullie partner van zijn. Mij wordt de toegang geweigerd omdat ik kritiek erop heb. Doe ermee wat je wil”, aldus de wetenschapsjournalist.

“Dank dat je ons hierop wijst! Wij waren er niet van op de hoogte dat wij als officiële partner genoemd worden bij Health Festival Amsterdam. Dit berust op een misverstand. Wij hebben de organisatie gevraagd om ons logo per direct te verwijderen”, reageert ALS Nederland, die aangeeft dat er maar één manier is om ALS de wereld uit te helpen: wetenschappelijk onderzoek.

Of de plaatsing van het logo van organisatie Spieren voor Spieren, met als hoofdambassadeur Sven Kramer, ook op een misverstand berust, is niet duidelijk.