Veel meer jonge mensen krijgen een beroerte: komt door leefstijl

In enkele jaren tijd is het aantal jonge mensen dat een beroerte krijgt fors gestegen. Oorzaken zijn overgewicht, ongezond eten, alcohol- en drugsgebruik. "Veel mensen weten niet dat een pilletje al een beroerte kan veroorzaken."

Jaarlijks krijgen 3500 mensen mensen tussen de 18 en 50 jaar een herseninfarct, concluderen onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc. "De cijfers zijn opvallend", reageert hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw, van het Radboudumc, bij RTL Nieuws. "In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen."

De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar het heeft hoogstwaarschijnlijk met een ongezonde leefstijl te maken. De Leeuw: "Een beroerte ontstaat door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik."

De neuroloog vertelt dat één pilletje op een feestje al een beroerte kan veroorzaken. "Het risico is natuurlijk groter als je langer en meer gebruikt, maar ook van eenmalig gebruik kun je een acute bloeddrukstijging krijgen, wat een beroerte kan veroorzaken doordat stolsels de bloedvaten in de hersenen verstoppen."

Bron(nen):   RTL Nieuws