Kaas ongezond? Integendeel: er zitten tal van goede voedingsstoffen in

gezondheid
donderdag, 08 juni 2023 om 16:47
anp 49374503
Ons nationale volksvoedsel zit al enige tijd in het verdomhoekje, toch is een boterham met kaas eigenlijk behoorlijk gezond. De verzadigde vetten in kaas zijn minder schadelijk dan je misschien op het eerste gezicht denkt.
Zuiveldeskundige Kasper Hettinga van de Wageningen Universiteit legt uit aan het AD: "Er zitten inderdaad stoffen in kaas waarvan is aangetoond dat als je ze los zou eten, het negatief is voor je gezondheid. Denk aan die verzadigde vetten en het zout. Maar er zitten ook stoffen in waarvan we weten dat ze vooral een positieve invloed hebben op je gezondheid: de eiwitten, mineralen en vitamines.”
Het gaat erom hoe de kaas als geheel wordt afgebroken. De slechte stoffen zitten namelijk gevangen in een eiwitstructuur. "Die structuur zorgt ervoor dat je alles ongeveer tegelijk verteert, en dat is belangrijk voor de invloed die de stoffen hebben op je gezondheid”, vertelt Hettinga.
"Bij het verteren van kaas komen de verschillende voedingsstoffen – zoals calcium en vetten – tegelijkertijd vrij. Een deel van het calcium trekt de verzadigde vetten in de kaas aan, waardoor ze aan elkaar plakken. Zodra het calcium aan het vet vastzit, kan ons lichaam dat verzadigde vet niet meer opnemen, en dat poep je dan uit. Zo raak je een deel van die ongezonde vetten uit kaas kwijt.” De structuur van kaas is dus cruciaal. "Als ik nu het vet eet en uren later pas het calcium, zou ik al het verzadigde vet wél opnemen in mijn lichaam.”
Natuurlijk is kaas eigenlijk te zout: als je twee tot drie boterhammen met kaas eet, krijg je al gauw 1,7 gram zout binnen, alleen al door de kaas. Maar daarnaast zit er ook zo’n 50 microgram vitamine K. Hettinga: "Vitamine K speelt een belangrijke rol bij gezonde botten en bij het stollen van je bloed als je een wondje hebt. Die 50 microgram vitamine K is ongeveer 70 procent van wat je lichaam nodig heeft. Kaas is daarmee een belangrijke bron van vitamine K.”
Bovendien is kaas een gefermenteerd product. "Bij fermentatie worden bacteriën toegevoegd die ervoor zorgen dat de melksuikers worden omgezet in melkzuur. Daarom is melk bijvoorbeeld zoet en kaas niet.” Gefermenteerd voedsel heeft een gunstige impact op de darmflora.
Bron(nen): AD