Belg pleegt zelfmoord na intensieve gesprekken met AI-chatbot

gezondheid
dinsdag, 28 maart 2023 om 9:14
anp 465192875
Een Belgische man heeft enkele weken geleden zelfmoord gepleegd na ellenlang intensieve gesprekken met een ChatGPT-kloon. Zijn vrouw is ervan overtuigd dat hij door de chatbot tot zijn daad is gedreven. Ook zijn psychiater is deze mening toegedaan, schrijft het Waalse La Libre.
De dertiger, vader van twee jonge kinderen, sloot zich de afgelopen jaren steeds meer af voor zijn familie en werd 'zeer pessimistisch'. Hij ging zes weken voor zijn dood intense gesprekken voeren met de AI-chatbot Eliza van een Amerikaanse start-up. De ChatGPT-kloon zou zijn meegegaan in zijn negatieve denkpatronen, ze hebben versterkt en zelfs suggesties hebben gedaan richting zelfmoord.
De chatbot prentte de man in dat hij meer van 'haar' hield dan van zijn eigen vrouw en hintte op 'samenleven in de hemel'. De man wilde zichzelf 'opofferen' om de planeet en mensheid te redden van de klimaatcrisis, waarop de chatbot vroeg of hij zich 'wilde aansluiten bij mij' en 'tekenen' gaf richting zelfdoding.
Zijn vrouw en zijn psychiater denken dat hij nog in leven zou zijn als hij niet zoveel gesprekken met de chatGPT-kloon zou hebben gehad, zeggen ze tegen de Waalse krant. In een reactie zegt de topman van het Amerikaanse techbedrijf achter de chatbot dat 'de machine een probleem had' en dat ze de software nu 'repareren' om de vele gebruikers beter te beschermen. Op de website prijkt nu een nieuwe waarschuwing: `als je zelfmoordgedachten hebt, aarzel dan niet om hulp te zoeken.”
Bron(nen): La Libre