Snotteren op het werk? Dat kan deze winter echt niet meer

gezondheid
zondag, 23 oktober 2022 om 14:54
anp 400396336
Met nog een lange coronawinter te gaan, vrezen bedrijven dat straks halve afdelingen ziek thuiszitten. En dus is snotterend naar het werk komen not done.
Nederlanders staan erom bekend dat ze hoestend en proestend nog naar kantoor gaan. Ze zijn zelfs een beetje trots op zoveel arbeidsethos. Corporate antropoloog Danielle Braun vertelt aan de Telegraaf hoe 2,5 jaar geleden nog een cursist rillend van de koorts toch was gekomen. "Nou, die kreeg alleen maar complimenten.”
Dat is na corona flink veranderd. "We waren ons nooit zo bewust van rein en onrein”, zegt Braun. "Of over hoe asociaal het is om anderen in besmettingsgevaar te brengen. Nu is dat bewustzijn er veel meer.”
Lilian Woltering, expert op het gebied van zakelijke omgangsvormen, is het met haar eens. "Vroeger was het niet zo bekend hoe vervelend ziek je de mensen om je heen kunt maken - of hun familie - nu is dat wel doorgedrongen. Het gaat helemaal niet over of jij naar kantoor kunt komen of niet. Het gaat om de gevolgen die jouw houding van ’ik ben niet van suiker’ kan hebben. Als je de verkeerde mensen aansteekt kan het bedrijf komen stil te liggen, of kan iemands oma heel ziek worden.”