Vergeet de kaasplank, maak kennis met het boterbord: 'Echt een caloriebom'

gezondheid
dinsdag, 27 september 2022 om 14:52
anp 76809686
Een kaasplankje bij de borrel is zo níét 2022, tegenwoordig pak je er een boterbord bij. Tenminste als je TikTok moet geloven. Het is simpelweg een bord of plank vol boter waar je allerlei ingrediënten overheen strooit.
Een video van tiktokster Justine Doiron, waarin ze uitlegt hoe je zo'n boterbord maakt, is al meer dan 8 miljoen keer bekeken. Het advies is om gezouten boter te gebruiken en die royaal uit te smeren over een houten snijplank. Wat je er daarna bovenop legt is aan jou: geitenkaas, vijgen en noten of bessen, honing, radijs en kruiden. Alles kan, maar gezond is het natuurlijk niet echt.
“Zo’n boterplank is echt een caloriebom”, zegt diëtiste Sanne Mouha bij HLN. “In 100 gram boter zitten maar liefst 735 calorieën. Dat is enorm veel als je weet dat de aanbevolen hoeveelheid tussen de 1.800 en 2.500 calorieën ligt. Hetzelfde met de aanbevolen zouthoeveelheid. Die bedraagt per dag maximum 6 gram.
Met zo'n boterplank zit je daar al snel overheen. Bovendien bevat boter veel verzadigde vetten. Een kaasplank bevat bijvoorbeeld wel nog positieve stoffen zoals calcium, eiwitten en mineralen. Dat is bij een boterplank niet het geval. Door al die verzadigde vetten schiet de slechte cholesterol de hoogte in.”
Is dat je allemaal wat te gortig dan kun je ervoor kiezen om er een stuk minder boter op te doen en het te combineren met meergranenbrood. "Een ander idee is om je plank te bestrijken met hummus, avocado, groentespreads of ricotta", aldus Mouha.
@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound - speed songs