Zijn Crocs goed voor je voeten?

gezondheid
dinsdag, 04 oktober 2022 om 17:08
schermafbeelding 2022 10 04 om 170810
Je zou het misschien niet denken, maar het is niet helemaal verkeerd voor je voeten om op Crocs te lopen.
Voet- en enkelspecialist Jorden Stroobants, verbonden aan het Podologisch Centrum Kempen in Geel, in Het Nieuwsblad: “Die schoenen hebben een heel dikke en zachte zool, meteen ook de reden waarom ze zo comfortabel aanvoelen. Je kan dat een beetje vergelijken met Skechers, die brengen hetzelfde gevoel teweeg.” Nog een voordeel: het rubber is bijzonder onderhoudsvriendelijk. “De schoenen worden ook vaak gedragen door zorgpersoneel. Je kan ze gemakkelijk afwassen, zelfs als ze heel erg vuil worden.”
Maar hij is toch geen onverdeeld voorstander van Crocs. "Het grootste probleem is dat de schoen niets van stabiliteit biedt, ook niet de modellen met achteraan een bandje om de hiel. Door de zachtheid van de materialen kunnen bovendien de drukpunten van de voet veranderen, met overbelasting tot gevolg. En het kan een standsverandering teweegbrengen. Zo kan de boog aan de binnenkant van de voet afvlakken, waardoor je platvoeten kan krijgen.”
Ook een verzakking van de voorvoet of het ontwikkelen van klauwtenen kunnen een gevolg zijn van het voortdurend dragen van Crocs. “Je ziet dat ook bij flipflops. Je tenen moeten continu een grijpbeweging maken om het schoeisel aan je voeten te houden.”
Om van zweetvoeten nog maar te zwijgen, ondanks de vele gaatjes in het ontwerp. “De schoenen zijn gemaakt van rubber. Als je last hebt van zweetvoeten, dan blijft het zweet als het ware in je schoenen staan. Hierdoor kan je dus gemakkelijker schimmelinfecties ontwikkelen.”
Bron(nen): Nieuwsblad