'Antisemitisme onder jonge moslims is fundamenteel en diepgeworteld'

HET RUMOER
maandag, 18 maart 2013 om 8:16
bijgewerkt om dinsdag, 09 april 2024 om 15:03
anti semitism
Antisemitisme is terug. De rel rond de uitlatingen van Turks-Nederlandse schoolkinderen in Arnhem over de Holocaust en de bedreigingen aan het adres van klokkenluider Mehmet Sahin hebben inmiddels de landelijke politiek bereikt en tot Kamervragen geleid. Hoe erg is de situatie? Wetenschappers in Vlaanderen hebben recent onderzoek gedaan naar antisemitisme onder moslimjongeren.
Het probleem van antisemitisme onder jonge moslims is diepgeworteld en wijdverbreid, met verontrustende niveaus van antisemitische overtuigingen die worden waargenomen in studies uitgevoerd in België. Deze overtuigingen worden niet beïnvloed door factoren zoals inkomen of opleiding. Antisemitisme onder jonge moslims is een belangrijk en wijdverbreid probleem dat de grenzen overstijgt en wordt gevoed door negatieve stereotypen en misinformatie.
Belangrijke punten:
- Antisemitisme onder jonge moslims is een serieus en diepgeworteld probleem, met onderzoeken die hoge niveaus van antisemitische overtuigingen tonen.
- Onderzoek uitgevoerd in België onthulde dat ongeveer 45-50% van de jonge moslimrespondenten antisemitische opvattingen hadden, veel hoger dan niet-moslims.
- Negatieve overtuigingen over Joden, zoals het toeschrijven van oorlogsopwinding, streven naar overheersing en gebrek aan betrouwbaarheid, waren wijdverbreid onder de ondervraagde moslimjongeren.
- Positieve opvattingen over Joden waren aanzienlijk laag onder jonge moslims, met slechts een klein percentage dat het eens was met uitspraken zoals dat Joden hardwerkend of betrouwbaar zijn.
- Sommige individuen proberen antisemitisme te rechtvaardigen door het te koppelen aan Israëlische acties tegen Palestijnen, en het te presenteren als een reactie op waargenomen onrechtvaardigheden.
- Antisemitisme onder jonge moslims blijkt onafhankelijk te zijn van persoonlijke kenmerken, ouderlijke opleiding en sociaaleconomische factoren.
- De grote prevalentie van antisemitische overtuigingen onder jonge moslims in België baart zorgen over het bestaan ervan in andere landen, waaronder Nederland, wat wijst op een universeel en diepgeworteld probleem.
- De hoge niveaus van antisemitische overtuigingen onder jonge moslims wijzen op de noodzaak van grotere bewustwording, educatie en interventie om deze schadelijke ideologie aan te pakken en te bestrijden.
Bron(nen): De Volkskrant