Is het toevallig dat culturele elite verzet tegen koningslied leidt?

Het verzet tegen het koningslied werd geleid door Sylvia Witteman, een columniste van de Volkskrant die model staat voor de hoogopgeleide, blanke, culturele elite. Hoe toevallig is dat? De monarchie heeft in Nederland een stevige basis, zo liet het onderzoek van Motivaction in opdracht van Trouw nog eens zien. Het koningshuis is geen hobby van laagopgeleiden, van mensen die zich, om het maar eens generaliserend te zeggen, via de roddelbladen vergapen aan de pracht en praal van de Oranjes, de mensen die hard werken, wonen in slechtere (huur)huizen en die voor de opkomst van Pim Fortuyn en Geert Wilders nauwelijks werden gehoord. Lees hier verder

Bron(nen):   Trouw      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Cornelis Berend

    De W van Weerzin gaat door alle lagen van de bevolking heen. De ‘elite’ kwam in opstand, maar ook de financieel en geestelijk minder bedeelden. Het plebs die het lied massaal op handen hadden moeten dragen, en vooral hadden moeten kopen hebben massaal de rol van nageboorte op zich genomen en duidelijk gemaakt dat je met muziek kopiëren en een halve middag dichten niet meer wegkomt.

    Kon je er vroeger via de Tros en “Op volle toeren” nog wel eens iets doorheen drukken, nu dankzij de sociale media is het lastig om met foute bedoelingen en onverschilligheid slechtheid aan de man te brengen.

    Dat heeft allemaal niets te maken met dat je in Nederland je kop niet boven het maaiveld mag uitsteken. In tegendeel! Maar tegenwoordig doe je dat door creatief te zijn en niet door creatief te doen. Dat daar doorheen wordt geprikt dringt moeilijk door aan de zwembaden van Ibiza.

Reacties niet toegestaan