Olli Rehn belichaamt incompetent despotisme

Begrotingsdiscipline, bezuinigingen... er klinkt steeds meer kritiek over deze remedie die de crisis in de eurozone te lijf moet gaan. Helaas staan de kiezers buiten spel: zij die verantwoordelijk zijn voor dit falende beleid, zijn niet-gekozen politici zoals Europees Commissaris Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn. Verbijstering. Dat is het gevoel dat ons bekruipt naar aanleiding van het conflict rond de bezuinigingen die de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorstaan. Het debat is zowel extreem technisch als diepgaand politiek. Waar het op neerkomt, is dat wordt berekend hoeveel het bnp van een land daalt met elk procent belastingverlaging. Dat lijkt misschien wat ingewikkeld maar is het niet: al naargelang de waarde van de zogenaamde “fiscale multiplier” kunnen bezuinigingen een economie redden of doen instorten. Lees hier verder

Bron(nen):   Presseurop      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het gaat niet om bezuinigen OF stimuleren. Het gaat om bezuinigen EN stimuleren (vooral in de vorm van hervormingen). De europese lidstaten zitten tussen ‘a rock and a hard place’ zoals Amerikanen zeggen. Te veel bezuinigen en de economie krimpt nog sneller, maar te veel stimuleren (politiek jargon voor extra uitgeven) en de staatsschuld loopt definitief uit de hand. Door de vergrijzing zal het groeipotentieel klein zijn de komende decennia wat de noodzaak voor bezuinigen EN hervormen versterkt. We moeten meer gaan doen met minder geld.

  • Edwin67veen

   Heel goed uitgelegd. Ben het er helemaal mee eens, maar mis even het energievraagstuk. Als we hiermee niet snel beginnen, is de achteruitgang niet meer te stoppen. Energietransistie NU!

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Edwin67veen

  Maar het land van Torreblanca wil wel graag de miljarden van deze Europese Commissie ontvangen omdat zijn eigen failliete land dat niet meer kan betalen. Waarom niet. Omdat ze jaren op de pof geleefd hebben. Te veel geleend, te weinig geproduceerd en lang leve de lol. Nee Torreblanca, ik zou me schamen als ik jou was! Ik maak een diepe buiging voor dhr. Olli Rehn en ben heel blij dat deze strenge maar wijze man de touwtjes heel strak houdt. Dit soort belangrijke hervormingen kun je niet aan het gepeupel overlaten. Die hebben het te druk met het koningslied. Lang leve onze inrichting. De spanjaarden hebben een zelfde soort TBS-kliniek met hun geliefde koning en “natuurliefhebber”.
  Maar als je het reddingspakket liever niet wilt, dan ga je toch lekker je eigen gang en ga je toch lekker verder met je peseta’s. Dan komt het vast wel goed. (hoop ik)

Reacties niet toegestaan