Prachtige hertjes: in het Rijksmuseum is alleen werk voor mooie meisjes

Femke Blok schreef een column over het seksistische personeelsbeleid van het Rijks.  NRC drukte hem af. De tekst: Het is crisis. Het is een feit. Ik ben 25 en in het bezit van een Master of Arts. Zeven jaar geleden werd mij de wereld beloofd. Nu werk ik in een Belgisch Bierproeflokaal. Vlakbij het Leidseplein. Geeft niks. Ik kan mijn lasten afbetalen. En ondertussen start ik mijn eigen projecten. Ik werk hard. Ik ben trots. En bovenal positief. Ik geloof in de toekomst. Zo zijn er velen met mij. Allen op zoek naar een kans. Ik zag een kans. Een kleintje. Het hernieuwde Rijksmuseum zocht publieksmedewerkers. Het Pantheon van de Nederlandse samenleving. Daar waar onze geschiedenis wordt verbeeld door Nederlands grootste kunstenaars. Ik bezocht het museum als kind, als puber, als student. Ik schreef mijn bachelorscriptie over het  Rijksmuseum. Ik heb het Rijksmuseum lief. Iedereen, zo bleek de afgelopen weken. Of je nu wel of niet onder het Rijksmuseum door kan fietsen. Lees hier verder

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Hoestnou?

  Dus omdat er een klootzak werkt, schrijf je een hele organisatie af? Da’s geen erg professionele houding. Zou dat niet de échte reden van afwijzing kunnen zijn?

 2. Ron Kersten

  Nou Femke, dit klinkt als rancune omdat je niet door de selectie bent gekomen. Ik zou deze column ook maar “afschermen” op het internet opdat het in volgende sollicitaties niet tegen je gebruikt gaat worden…
  Overigens is het een beetje dom van deze man om zo te spreken, maar iedereen moet een kans krijgen zijn fouten te herstellen zeg ik altijd.

 3. Anton van Haasteren

  Denk dat een sollicitant dezelfde selectiemethodes op de werkgever mag uitvoeren die de werkgever op de sollicitant uitvoert.
  Zo hou je een organisatie gezond.

 4. Klaas_Jan

  Buiten het feit om dat je een leuk stuk geschreven hebt is het inderdaad niets meer dan een rancuneus stuk over het feit dat je afgewezen bent. Het Rijksmuseum is een instituut, een werkgever bekend over de hele wereld. Daar willen ze niet elk willekeurig schaap aan het werk hebben dat je net zo goed van straat kan plukken. Je bent gewoon niet geschikt om in het Rijksmuseum te werken, dat maakt je stuk hier wel duidelijk. Je houdt niet meer van het Rijksmuseum, het Rijksmuseum haalt de schouders op en gaat verder. Zou jij ook moeten doen, verder gaan zonder rancune

  • zo maar iemand

   ‘Prachtige hertjes’, ‘willekeurig schaap’… Klaas-Jan, je bent duidelijk van hetzelfde kaliber als de personeelsadviseur.

   Daarbij vraag ik me af op welke inhoudelijke grond ze afgewezen is; een vrouw die op haar 25e universitair geschoold is en haar bachelorscriptie over het Rijks schreef. ‘Een willekeurig schaap dat je net zo goed van straat kan plukken’.

   Dat het Rijksmuseum de schouders op haalt waag ik te betwijfelen. Deze Femke heeft de beschaving gehad zijn naam ( Bart Schindeler) niet openbaar te maken, en wel onder haar eigen naam te schrijven. Ik hoop van harte dat ze zichzelf niet beschadigd heeft, terwijl de personeelsfunctionaris (wat heeft hij de laatste 10 jaar eigenlijk moeten doen in een dicht museum?) vrij uit gaat.

   (in antwoord op Klaas_Jan)
   • FritsB

    Bedenk: er werd niet gezocht naar een universitair geschoolde medewerker met een kunsthistorische achtergrond. Er werd gezocht naar nette ouvreuses die aan de hoge eisen (wat dat dan ook mogen zijn) van het Rijks voldeden. Femke Blok werkt zelf ook als dienster in een café, maar voor het Rijks was ze niet goed genoeg. Ik ken het verschijnsel: “sorry, maar je past niet in de organisatie”. Niemand heeft ooit *recht* op een baan.

    (in antwoord op zo maar iemand)
 5. Casper Haspels

  Laten we helder zijn. Als dit waar is dient de personeelsadviseur per omgaande ontslagen te worden, rancune of niet.

 6. Diederdick

  Goed dat dit naar buiten komt.

  Man van HR is ongeschikt.

  Ik denk dat je, als je dit tevoren weet, wel rancuneus mag zijn.

  Selectie gebeurt dan op verkeerde gronden door een onvolwassen natneus die zelf net van zijn opleiding komt.

  Dat je iemand er op aanspreekt en dit aan de grote klok hangt, goed zo!

  Al te vaak laten mensen zich vernederen en verlagen zonder op te staan tegen dit soort minkukels.

  En nee, slaat niet op mij, ik ben man, heb goedbetaald werk, neem zelf regelmatig sollicitatiegesprekken af, selecteer daar op professionele criteria. En ik kijk graag naar mooie vrouwen.

 7. FritsB

  Wie het stuk leest ziet toch dat de personeelsadviseur zelf niet eens over “hertjes” begonnen is? Hij beantwoordt een compliment dat zijn keuze tot “hertjes” leidt met de opmerking dat hij die term sinds lang niet meer gehoord heeft, en vervolgt met de aantekening dat ze nog intelligent zijn ook. Femke Blok voldeed bij het voorhandene aanbod niet aan de selectiecriteria voor de functie. So what? Het is crisis – zegt Femke zelf ook, met haar opleiding waar nauwelijks vraag naar is. Pinnig doen in het openbaar is vervolgens alleen maar slecht voor latere sollicitaties, want wat op het internet staat kan altijd tegen je gebruikt worden.

 8. EuB

  Kijk maar even naar de bezetting van de afdeling Development bij het Rijks

  https://www.rijksmuseum.nl/nl/organisatie/organogram-en-medewerkers/afdeling-development
  En oordeel zelf ………..

Reacties niet toegestaan