Eva’s stem voor Alexander

Wat stemt Eva? Eva is 42 jaar. Ze woont op de Prinsengracht. Ze studeerde aan de UvA rechten. 

Daar ontmoette ze Paul (ook jurist). Ze trouwde, kreeg twee kinderen, werkte alleen als 'moeder', maar drie jaar geleden kon ze voor een juristenblad wat redactiewerk verrichten waarmee ze 'mijn nylons' verdiende. 

Eva vindt De Vliegeraar van Hosseini het mooiste boek dat ze in tijden heeft gelezen. Lees verder

Ze praat daar met vriendinnen vaak over, maar ze heeft niet het idee dat die precies begrijpen waar het verhaal om gaat, want die vriendinnen halen er altijd maar de islam bij.

Op de verjaardag van haar beste vriendin Martine betoogde ze onlangs dat Entre les murs een film was die diepe indruk op haar had gemaakt. Maar Paul zei, toen ze later thuis waren, dat hij haar politieke betoog niet sterk vond, waardoor Eva wederom dacht dat zij de film beter had begrepen dan haar eigen man en haar beste vriendin.

Wat ze van zichzelf stom vindt, is dat ze 's avonds vaak vergeet de krant te lezen. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze liever voor de buis hangt als de kinderen naar bed zijn.

Ze wil heel graag nog een keer (met Paul dit keer) naar een voorstelling van Ivo de Wijs en Pieter Niewint gaan - ze was bij hun afscheidsvoorstelling in de Meerse. Precies haar humor, precies haar criteria van kwaliteit. Ze zou geen opvolgers van Ivo de Wijs weten. Ze zei onlangs: 'Ik zou net als hij in het leven willen staan en zijn talent hebben.'

Over een quota van vrouwen in de betere beroepen heeft ze een genuanceerde mening, vindt ze zelf. Eva vindt het moederschap eigenlijk ook een beroep, al heeft ze daar zelf vroeger op neergekeken. Dat bedrijven beter zouden lopen als er meer vrouwen in de raad van commissarissen zouden zitten of in de raad van bestuur, vindt ze 'evident'.

En wat ze stemt? 'Pechtold natuurlijk.' Haar argument is dat hij van antiek houdt. (Heeft ze gelezen.) En dat hij tegen Wilders is, vindt ze ook goed, want die man vindt ze eng. Pechtold vindt ze 'boyish'. Dat vindt ze van Rutte ook wel, maar Pechtold lijkt haar verstandiger. Ze ziet veel overeenkomsten 'in leuke mannerigheid' tussen Ivo de Wijs en Pechtold, zei ze me.