Jacobius De Slappe

Kranten zijn soms zo slecht geïnformeerd. Zo vertellen ze de grootst mogelijke onzin over het Domus Aurea (het Gouden Huis) in Rome, waarvan een deel nu is ingestort.

Inderdaad heeft Nero dit paleis op de Palatijn laten bouwen. Maar dan houdt ineens de historische kennis van de journalisten op, terwijl die juist inzicht geeft in het heden. Want wat gebeurde in 69 na Christus? Rome kreeg toen te maken met het schrikbewind van Major Civilis Jacobius Cohenius, ook wel De Slappe genoemd, vanwege zijn ruggengraatloze houding jegens bepaalde fanatieke christenen. Aldus Tacitus.

Cohenius wilde vanuit het Domus Aurea een grote ondergrondse doorgang laten graven, het Viaductus Subterra, oftewel de Boreas-Zephyrus Linea. Het graafwerk voor deze Boreas-Zephyrus Linea (kortweg B/Z-Linea) kostte vele slaven het leven en deed menig huis in het oude Rome verzakken. Jacobius Cohenius, De Slappe, zag dit aankomen, en liet zich snel door de Partes Labores, De Roodkoters, uitverkiezen tot hun aanvoerder.

Daarna dreigde, om een lang verhaal kort te maken, door de Democrates Sexagintasex, aanvankelijk een kleine sekte, een conflict in de oude stad, maar dat werd door militant ingrijpen van de Partes Labores net voorkomen.
Lees verder

Bron(nen):   Het Parool