Neem voor de opvolger van Cohen beslist geen Amsterdammer

Het was de journalist Martin van Amerongen die voor het hoogste bestuursorgaan van de stad Amsterdam de bijnamen 'Kremlin aan de Amstel' en 'Politburo van de PvdA' heeft bedacht. Politburo uiteraard met een 'o', want marxistisch-leninistisch beschouwd is dat de juiste spelling. Het burgemeesterschap van Amsterdam was toen al erfelijk bepaald: voor die functie moest je PvdA-genen in je DNA hebben.
Ed van Thijn was destijds burgemeester en Walter Etty een vooraanstaand wethouder. De laatstgenoemde kwam na typische Kremlin-machinaties ten val, werd voorzitter van de Postcode Loterij en ging goed betaald advieswerk doen. Zo gaat dat als je lid bent van het Politburo, dan kom je altijd goed terecht.
Vijfentwintig jaar geleden vergaderde de Amsterdamse gemeenteraad voor het eerst in de Stopera. Marcel van Lieshout en Jaap Stam maakten in de Volkskrant de balans op, en de conclusie moet zijn dat er weinig is veranderd sinds Martin van Amerongen de Amsterdamse sociaal-democraten geselde met zijn kritiek. De partij is nog net zo gemelijk, pluche-gericht en arrogant als toen.

Lees verder in de Volkskrant.

Bron(nen):   de Volkskrant