GeenStijl is een soort van ziekte in de samenleving.

GeenStijl. Een tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend blog, waar dagelijks ‘nieuwsitems’ worden gepost welke vol staan met kwetsende uitlatingen naar zowel groepen als individuen. Anti-links, anti-multiculturele samenleving, anti-vreemdelingen, anti-religie – de vele lezers smullen ervan. Moeten we ons zorgen gaan maken, of er gewoon om lachen? Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering, vindt het alles behalve grappig: “GeenStijl is een soort van ziekte in de samenleving. Ik ben verbijsterd dat de politiek er niets aan doet: het is een vorm van geweld die op een zeer onrechtvaardige manier slachtoffers maakt”.   Lees verder bij Nieuwwij

Bron(nen):   Nieuwwij      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Michel

  Zelf nooit jong geweest, beste hoogleraar? Elke nieuwe (meestal minder beschaafde) gewoonte van een volgende generatie wordt als minderwaardig gezien door de oudere generatie. De overtrokken, belegen reacties op Geenstijl klinken alsof ze uit de jaren 50 van de vorige eeuw komen… Ben benieuwd of er een verschil in perceptie is tussen mensen met kinderen (die wel wat gewnd zijn) en mensen zonder kinderen. Denk het wel.

 2. Meneer Dick

  Als kwetsbare mensen zich gekwetst voelen, waarom doen zij dan niets aan hun kwetsbaarheid?

 3. DoubleUC

  Ik vind ‘Geen Stijl-listen maar laffe mensen. Veilig thuis achter hun laptopje durven ze alles. Stuur ze eens naar de Islamitische Staat, zouden ze dan ook durven? Weet haast zeker van niet. Geen Stijl c.s. en hun reaguurders zijn zwakke persoonlijkheden alleen in vereniging zoiets durven. Allen een toonbeeld van het zwakke en volgzame individu. Zo’n soort mensen moet je gewoon negeren. Misschien dat ze daarom zo hard schreeuwen.

  • Diederdick

   Zegt iemand die zich achter zijn nickname verschuilt.
   Zeg eens, waar ga jij actief tegen vechten, held van me, als jij zo’n moedige en sterke persoonlijkheid bent?

   Wel eens de reacties op Joop.nl gelezen?
   Marcel van dam met zijn minderwaardig mens-uitlating bekritiseerd?
   Eens op Maroc.nl gekeken hoe men daar over de “kazen” denkt?

   Ook allemaal laffe mensen?

   Dit soort fossielen voelen zich bedreigd omdat er op Geen Stijl, meestal en uitzonderingen daargelaten, door hoogopgeleide mensen met humor wordt gereageerd op actuele kwesties.
   Er wordt actief gemodereerd en geen heilig huisje, links, rechts, islam, katholiek of wat ook is veilig. Geen Stijl en haar reaguurders zijn niet in één hokje te vatten en dat is voor deze hoogleraar moeilijk te verwerken.

   Het is de nieuwe tijd en ik vermoed dat sommige mensen wart moeite hebben het tempo bij te houden, net als hun ouders en hun grootouders…

   (in antwoord op DoubleUC)
   • DoubleUC

    Dag Diederdick, ik ben een voormalig beroepsmilitair (Korps Mariniers) en ben diverse malen uitgezonden geweest. Ik heb dus daadwérkelijk gevochten en (veel) in de frontlinies gestaan.

    Daarna heb ik enkele jaren als AT’er (Arrestatie-Team) bij de Politie gewerkt en zware criminaliteit bestreden; de échte vuurgevaarlijke jongens opgepakt.

    Het is juist daarom dat ik verschil opmerk tussen mensen die van alles en nog wat roepen vanuit de veiligheid van hun huiskamer… en mensen zoals ik: die zich daadwerkelijk in de gevarenzone hebben voortbewogen, met een groot risico om neergeschoten te worden, opgeblazen te worden door een berm- of ander soort bom of andere methodes om gedood te worden.

    Nu kun jij uit mijn reactie niet weten wat mijn achtergrond is, dat is logisch, maar dan hoef je nog niet direct zo denigrerend te doen: dat doe ik immers ook niet over jou.

    (in antwoord op Diederdick)
    • Diederdick

     O, je hebt gevochten dus dan mag je een mening hebben. Dat had ik niet begrepen!

     Denk jij, wanneer je alleen maar iemands reageersel leest, dat jij zo iemand in een hokje kunt plaatsen?

     Ik denk namelijk dat je dat niet kunt, hoewel je dat ongetwijfeld niet met me eens bent.

     Daarom vind ik jouw reactie denigrerend en erg neerbuigend.
     Moet je eerst vechten en aan de frontlinie hebben gezeten om een mening te mogen hebben?

     Heb je überhaupt wel eens de reacties op GeenStijl bekeken? Waar actief wordt gemodereerd en waar racistische uitlatingen en oproepen tot geweld worden gewist en reaguurders worden geband als ze meerdere malen in de fout gaan?

     Want, wat velen niet weten, er zijn diverse pogingen geweest om GeenStijl aan te kl;agen vanwege de uitlatingen van reageerders maar vanwege hun strenge moderatie heeft dit nooit tot een veroordeling geleid.

     Zoals Vogelbeest zegt, hoogopgeleid en goed verdienend, belasting betalend.

     Maar waarschijnlijk niet allemaal in een mijnenveld gelopen in Afghanistan of Nico visser opgepakt, dus geen recht van spreken.

     En wat doe je nu? Ook weer iets met weerbaarheid?

     (in antwoord op DoubleUC)
     • zo maar iemand

      “Zegt iemand die zich achter zijn nickname verschuilt.
      Zeg eens, waar ga jij actief tegen vechten, held van me, als jij zo’n moedige en sterke persoonlijkheid bent?”

      Dat heb je dus verkeerd sarcastisch ingevuld. Wees dan een (pantoffel-)held en geef tenminste dat toe.

      (in antwoord op Diederdick)
  • Vogelbeest

   Onderzoek wijst uit de de gemiddelde GeenStijl lezer een man tussen 25 er 42 jaar is, hoger opgeleid en een bovenmodaal inkomen heeft. Deze mensen betalen het grootste deel van de belasting in Nederland.

   Deze mensen hebben net zoveel recht op een mening en het uiten daarvan als alle andere inwonders van Nederland.

   (in antwoord op DoubleUC)
  • Dead Silence

   Laf is wegkijken alles goed vinden, weg met ons.

   (in antwoord op DoubleUC)
   • DoubleUC

    Subject: Re: New comment posted on GeenStijl is een soort van ziekte in de samenleving.

    (in antwoord op Dead Silence)
 4. Dead Silence

  De echte ziekte is naturrlijk die linkse ideologie, haaks staande op de realiteit, en alles de mat geveegd wordt wat “niet OK” is om de vreden te bewaren, om alles uit de weg te gaan, weg te kijken totdat de bom barst. Heel goed dat Geenstijl die smeerlapperij blootlegt.

 5. Kees Cornelder

  Ook als je eens, of meer dan eens, onder het mes van GeenStijl valt – niet alleen kapperswijsheid: indien je geschoren wordt, dóódstil blijven zitten – is dat best wel o.k.
  Het is pas erg wanneer je n i e t door die anonieme lastpakken genaaid wordt.

  Het is als met cabaretier Wim Kan in zijn gloriedagen: een Haagse politicus die door Kan op zijn oudjaarsconference niet te grazen werd genomen, die kon voor zijn politieke leven vrezen. Hij of zij deed er gewoon niet aan toe.

  Dus zorg ervoor dat die GeenStijljongens verbaal in je gaan hakken – laat dingen lekken in hun richting: succes verzekerd – want dan pas ben je iemand!

Reacties niet toegestaan