Moeder

HET RUMOER
door Admin
donderdag, 18 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Klopt het dat een 83-jarige vrouw in de gevangenis zit omdat zij haar zwaar gehandicapte dochter heeft geëuthanaseerd? Een 83-jarige vrouw? Een zwaar gehandicapte dochter? Ik heb ze wel eens in de Marnixstraat gezien. Daar liepen moeder en dochter. Ze woonden aan de Korte Marnixkade.
Heeft u wel eens een gewond dier gezien? Heeft u wel eens de moeder van een gewond dier gezien? Heeft u zelf wel eens een gewond kind gehad? Denk je even in: je hebt een kind met wie het nooit meer goed zal komen. Dat kind is 47 - en het gaat zowel met jou als met je kind alleen maar slechter.
Je loopt als moeder de laatste straat in. Jij bent 83, en dan hoor je dat je je kind moet afstaan. Dat is al eens gebeurd en toen kwam het kind slechter terug dan ze bij haar vertrek was geweest. Dat wil je niet nog eens laten gebeuren.
Je euthanaseert het kind. Uit liefde. Want je weet dat niemand zo goed voor het kind zal zorgen als haar moeder. Je weet dat niemand het kind zo goed zal begrijpen als haar moeder. Je weet dat niemand beter zal begrijpen wat leven voor dat kind is dan haar moeder.
Dus dood je je kind als het geen reden meer heeft tot leven, omdat het zwaar gehandicapt is. De zin van het leven van het kind was namelijk de moeder. En als die sterft, heeft het leven geen zin meer.
Euthanasie - en dus geen moord. Maar de moeder wordt nu verdacht van moord en zit in de gevangenis.
Hoe arresteer je een vrouw van 83? Hoe spreek je hier straks als rechter een rechtvaardig oordeel over uit? Hoe beschaafd is een land dat bij zo'n keuze tussen regels en menselijkheid kiest voor de kille regels? Hoe denken wij dat die moeder zich nu voelt? Hoe denken wij dat die moeder zich nu in de gevangenis voelt? Een vrouw van 83, omringd door dievegges, hoeren, junks.
Bron(nen): Het Parool