Als single ben je beter af dan in een slechte relatie. Of dan in een goede….

“Ben je Single? Nou, het is beter dan een slechte relatie hebben.¨

Goedbedoelende vrienden en familieleden zeggen zulke troostende woorden tegen mensen zonder partner alleenstaande mensen.  Maar is het waar?

Nieuw onderzoek toont aan dat een dergelijk opvatting de lat veel te laag legt. Alleen mensen die een uitstekende relatie hebben zijn volgens dat onderzoek beter af dan singles. Gemiddeld.

Alleenstaande mensen deden het beter dan mensen in slechte romantische relaties. Maar ze deden het ook beter dan mensen in romantische relaties die helemaal niet zo slecht waren.

Hier kun je de gedetailleerde uitkomsten lezen. De conclusie: het is niet zonder meer verstandig naar een vaste relatie te streven als je gelukkig wilt zijn. Het is voor geluk belangrijk goede vriend(en) te hebben, maar slechts een bijzonder geslaagde relatie levert gemiddeld meer geluk op dan door het leven gaan als single.

Het geluksniveau van singles wordt negatief beïnvloed door het feit dat ze door anderen als zielig worden beschouwd. Maar daar lijkt objectief niet veel reden voor volgens dit onderzoek.

Een ander onderzoek komt tot een vergelijkbare conclusie, hoewel daar de bewering is dat vooral vrouwen beter single kunnen blijven. Paul Dolan, een professor gedragswetenschappen: ¨als je een man bent, zou je waarschijnlijk moeten trouwen; als je een vrouw bent, doe geen moeite.¨

Bron(nen):   Psychology Today  Guardian