5 Potentiële voordelen van daten tijdens de lockdown

Je zou kunnen denken dat daten het laatste is waar je nu aan denkt. Maar, mensen hebben een aangeboren verlangen om contact te maken met anderen, en de stress van nu verhoogt die universele behoefte vaak.

Er zijn ook aanwijzingen dat er weer meer gedatet wordt de laatste weken.

En er zijn voordelen, vindt de psycholoog Roxi Zarabbi in Psychology Today.

1. Je hebt een ijsbreker.

Coronavirus is een onderwerp waar we allemaal wel iets van vinden.

2. Een emotionele band opbouwen is waarschijnlijker dan anders.

We zijn ons nu veel meer bewust wat het leven waard is, wat belangrijk is en wat schone schijn. Dat maakt het makkelijker om je bloot te geven en je ‘kwetsbaar op te stellen’. Mensen hunkeren naar sociaal contact en laten hun verdediging eerder vallen als ze zich kwetsbaar voelen.

3. Het vormen van een serieuze band is beter haalbaar zonder de afleidingen die er anders zijn, zoals werk.

Een van de belemmeringen in het echte leven voor online dating is dat je druk bent. Nu daten betekent dat je alleen hoeft te weten hoe laat je gaat praten, kan dat de druk verminderen die veel mensen voelen om naar een eerste date te gaan.

4. Het aantal dates kan/zal afnemen, maar de kwaliteit kan toenemen.

Mensen zijn nu geneigd bewuster om te gaan met daten dan in het oude normaal. Ontmoetingen zijn nu belangrijker. De kans dat de ander de zaak serieus neemt is groter.

5. Je bespaart tijd

Hoe vaak ben je op een date geweest en besefte je al vroeg dat het niks was en niks zou worden? En dan moet je toch een beleefde tijd volhouden. Dat ligt online wat makkelijker. Scheelt tijd. En als het klikt is het des te spannender als je elkaar gaat ontmoeten.