Een seksueel handboek voor orthodoxe joden

Orthodox Joodse jongens en meisjes worden strikt apart opgevoed. Het is de bedoeling dat ze zo weinig mogelijk contact hebben met vertegenwoordigers van het andere geslacht. En over seks wordt uiteraard gezwegen. En dan ineens, in de huwelijksnacht, moeten ze een complete seksuele relatie hebben met een ander, die ook van niks weet. Dat is vragen om moeilijkheden, die er dan ook volop zijn. Dr David Ribner is relatietherapeut in Jeruzalem en ziet de gevolgen van die gang van zaken in zijn spreekkamer. Omdat hij ook een theologische opleiding heeft, snapt hij ook wat de orthodoxen beweegt. Ze zijn niet tegen seks, al was het maar omdat ze voorstander zijn van het krijgen van veel kinderen, maar die seks kan alleen binnen het kader van het huwelijk. En er mag over seks niet worden gesproken, behalve tussen de echtgenoten. Maar die moeten hun kennis helemaal zelf opdoen. Voor veel jeugdigen zijn films verboden en is het gebruik van internet strikt aan banden gelegd. Ze hebben dus geen flauw idee hoe het zit met seks. Voor hen, voor jonggehuwden, die niet weten hoe het moet, heeft Ribner een handboek geschreven. Maar wel zo dat ook gelovigen er tegen kunnen. Niet door feiten te verdoezelen - er is ook een instructie voor orale bevrediging - maar wel door die feiten zo min mogelijk aanstootgevend te brengen. Er staan bijvoorbeeld geen plaatjes in het boek. Er zit wel een enveloppe los bij het boek. Op de enveloppe staan waarschuwingen dat er afbeeldingen in de enveloppe zitten die aanstootgevend kunnen zijn. Als je de plaatjes bekijkt valt het mee: het zijn afbeeldingen van de meest voorkomende standjes en zo getekend dat niemand er opgewonden van kan raken. De Engelse versie van het boek gaf al enige rimpelingen. Maar heel binnenkort komt de Hebreeuwse versie uit. Daar zal naar verwachting protest tegen komen. Maar het boek zal - mogelijk onder de toonbank - ook goed verkopen, is de verwachting. Want er is een grote markt van onwetende gehuwden.

Bron(nen):   BBC      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. plattekleppet

  Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat deze jongeren zo afgeschermd worden dat ze zelfs nooit een plaatje in een blad tegenkomen of, al dan niet per ongeluk, iets op het internet tegenkomen. Het lijkt me sowieso een zeer ongezonde ontwikkeling om hier zo krampachtig mee om te gaan.

  • erik smit

   Ik kan het me wel voorstellen. Het gaat om geloofsfanatiekelingen die de hele boze buitenwereld taboe verklaard hebben en geen TV hebben en internet echt alleen gebruiken voor contact met andere fanatiekelingen. En het lezen van conservatief gekleurd nieuws, vermoedelijk.

   Ze wonen in plaatsen waar geen billboards met dames in bikini hangen – kortom, ze wonen in een heel eigen, afgeschermde wereld. Stel je het meest conservatieve Veluwse SGP-dorp voor, maar dan ook nog met een hek eromheen en met mitrailleurs beschermd.

   Ik heb weleens het verhaal gehoord van enkele decennia geleden dat een streng gereformeerd stel maar geen kinderen kreeg, en uiteindelijk na lang praten met de dokter bleek dat ze helemaal nooit van seks gehoord hadden en er dus ook niet aan deden. Of dat waar is, weet ik ook niet, maar ik kan het me wel voorstellen.

   (in antwoord op plattekleppet)
 2. Cornelis Berend

  Nou ik zie het probleem niet zo. Op de eerste plaats weet bijna elke diersoort zonder enige seksuele voorlichting van betekenis “heen te gaan en zich te vermenigvuldigen”. En op de tweede plaats ik heb eens een weekje in Bnei Brak gelogeerd en daar is de Maxi Cosi zowat het meest voorkomende vervoermiddel.

 3. zo maar iemand

  Middeleeuws.

Reacties niet toegestaan