Kinderen van een scheiding: hoe beantwoord je de drie voornaamste vragen

Het moeilijkste punt voor mensen die gaan scheiden is vaak het moment dat ze hun kinderen moeten vertellen dat de wereld waarin die kinderen tot dat moment leefden ophoudt te bestaan. Gezinstherapeut Diane Shearer heeft op basis van heel veel ervaring suggesties. Kinderen, zegt zei, stellen wel ingewikkelde vragen, maar ze willen geen ingewikkelde antwoorden. De kern van hun vragen is: ze zijn niet op zoek naar informatie, maar naar bevestiging. Hun wereld stort net zo goed in als de jouwe en ze zoeken houvast. Drie vragen staan bij kinderen centraal. Waarom. Dat willen kinderen weten. Niet omdat ze per se de ins en outs van de breuk willen snappen, maar omdat ze op zoek zijn naar veiligheid. Immers: als papa en mama kunnen ophouden te houden van elkaar, dan kunnen ze ook ophouden te houden van hun kinderen. Bij de vraag naar het waarom moet je dus vooral benadrukken dat de liefde tussen twee volwassenen iets heel anders is dan de liefde van ouders voor kinderen. Het ene kan voorbij gaan, het andere is onvoorwaardelijk. Is het mijn schuld. Zeker kleinere kinderen zijn het centrum van hun eigen leven. Als er in dat leven dus iets ingrijpends gebeurt, dan moet dat wel door hen komen. Belangrijk is hen duidelijk te maken dat ze niet de schuld zijn en dat ze even geliefd blijven als voorheen Waar ga ik wonen Kinderen zijn praktisch en willen dus ook al heel snel weten wat de gevolgen zijn voor hen. Als papa en mama niet meer bij elkaar wonen, waar kom ik dan terecht. Zorg er dus voor dat je , minstens voor de korte termijn, antwoord hebt op die vraag. De pijn die er onvermijdelijk bij kinderen zal zijn door het nieuws wordt onnodig groot als ze ook onzeker zijn waar ze de komende tijd zullen wonen

Bron(nen):   Huffington Post      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Waarom? Omdat pappa en mamma, of in ieder geval 1 van beide, gigantisch egoïstisch is, en bovendien waarschijnlijk ook erg dom.

    Is het mijn schuld: Nee, maar de kans dat je later zelf alsnog schuldig wordt is wel vergroot, want kinderen van gescheiden ouders scheiden zelf veel vaker.

    Waar ga ik wonen: Op twee plekken. Dus eigenlijk nergens.

Reacties niet toegestaan