Bij een scheiding delen exen binnenkort niet langer de bezittingen

Bij een scheiding delen exen binnenkort niet langer de spaarpot, erfenis en de schulden. Zowel VVD, PvdA als D66 willen dat alles wat voor het huwelijk is opgebouwd van de oorspronkelijke eigenaar blijft, schrijft het AD. Nederland is nu nog een van de weinige landen waar mensen trouwen in gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat alles wat dateert van voor het huwelijk, zoals schenkingen of eigen vermogen, als een gezamenlijk vermogen wordt gezien. Bij een scheiding wordt dit in twee gelijk delen opgesplitst. Volgens initiatiefnemer en D66-Kamerlid Magda Berndsen zijn de huidige regels niet meer van deze tijd. 'We trouwen tegenwoordig later, waardoor we vaker een eigen spaarpot hebben. Ook scheiden mensen vaker. Nu kan je nog voor onaangename verassingen komen te staan.' Wie toch alles wil delen moet dat na de wetswijziging zelf bij een notaris optekenen.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Heel goed plan dit.
  Jammer voor Rafael dat het voor hem te laat komt…:P

 2. Genuine_Defector

  Klinkt logisch.

  Wat ik dan weer niet logisch vind, is dat sommigen blijkbaar voor onaangename verrassingen komen te staan. Dit soort overeenkomsten (huwelijk, hypotheek, etc. Eigenlijk alles wat direct of indirect met je vermogen te maken heeft) regel ik zelf tot in het uiterste. Voordat ik eraan begin, zorg ik dat ik begrijp wat ik onderteken. Blijkbaar doen velen dat dus niet en tekenen klakkeloos en ongelezen wat ze wordt voorgehouden. Bizar en ook wel ergerlijk. Want in sommige gevallen moet de maatschappij, i.e. de belastingbetaler, ervoor opdraaien. Lees wat je tekent. En als je het niet begrijpt, moet je er al helemaal niet aan beginnen.

 3. RhodBerth

  Lijkt me eerlijk.
  Net zoals het eerlijk is dat je deelt wat je in je huwelijk hebt verdiend. (En de meest verdienende partner-alimentatie betaalt aan de minder verdienende, zeker als die laatste minder verdient bv. omdat hij/zij meer in het huishouden/opvoeding deed zodat de andere carrière kon maken.)

  Overigens begreep ik pas van een recent gescheiden oud-collega dat scheiden financieel best lucratief is. (Behalve de ‘gedwongen’ verkoop van het huis).
  Zo blijkt dat je alimentatie af mag trekken van de belasting! Belachelijk!

  Als je samen bent, en je geeft geld uit aan je kinderen, dan is dat gewoon belast.
  Maar als je uit elkaar gaat, en je gaat alimentatie betalen dan is het ineens aftrekbaar, terwijl het nog steeds hetzelfde geld is dat je aan dezelfde kinderen uit geeft!

  En dan blijkt het nog gekker, als beide partners kinder-alimentatie betalen dan kunnen ze het beide aftrekken van de belasting…

  • meesan

   De kinderalimentatie-ontvangende partner betaalt daar wel belasting over. Maar die zit hoogstwaarschijnlijk in een lager inkomstenbelastingtarief. Het levert de ouders een financieel voordeel op en de belastingdienst een nadeel.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • zo_maar

   En dan het voorbeeld van de vader die geen alimentatie betaalt maar het wel aftrekt van de belasting. Niet verzonnen!

   (in antwoord op RhodBerth)
 4. FritsB

  Deze regeling is alleen van belang voor stellen die bij hun huwelijk elk vermogen bezitten. Voor alle beginners is het extra rompslomp. En wat doen we met al die paren die eerst 10 jaar samenwonen, een huis kopen, een paar kinderen krijgen, en dat alles terwijl alleen de man werkt en dus het vermogen opbouwt? Krijgt hij dan alles toegerekend als ze tenslotte toch trouwen? Dat is dan toch net zo oneerlijk?

Reacties niet toegestaan