Liefdesexpert: "We hebben een heel onrealistisch beeld van het leven van anderen"

Liefde, relaties, geluk
maandag, 16 augustus 2021 om 9:25
anp 421881073
Er zijn bijna drie miljoen singles in Nederland. Een aantal van hen is naarstig op zoek naar die ene grote liefde. Maar volgens Britse filosoof Alain de Botton is dat niet altijd de beste oplossing. "Waar je het beste aan kunt werken, is het vermogen om iets los te laten als het niet lukt, niet alleen in de liefde maar in alles."
VerbindingIn een interview met het Laatste Nieuws vertelt hij dat we vaak een heel onrealistisch beeld hebben van het leven van anderen. "En dat maakt alleen-zijn nog erger. Als we single zijn geloven we dat iedereen een gelukkige relatie heeft, behalve wij. Dan hebben we de neiging om te denken dat wij de enigen zijn wie dit overkomt. En dat is niet waar; veel waardige en bekwame mensen zijn ooit alleen geweest, om wat voor reden dan ook. Het hoeft helemaal geen tragedie te zijn.”
De Botton, die een boek over de liefde schreef, legt uit dat een liefde niet onvervangbaar is. "Als je iemand die wanhopig op zoek is naar de liefde vraagt waarom, dan is het meestal omdat hij op zoek is naar verbinding." Maar dat kan ook op andere manieren, betoogt de populaire filosoof. “Er is bijvoorbeeld een jammerlijk verkeerde afstemming van de hiërarchie van vriendschappen en relaties. Het is vreemd hoe we op vriendschap zijn gaan neerkijken. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Duitsland bijvoorbeeld, aan het begin van de negentiende eeuw, vond men het hebben van een goede vriend veel waardevoller dan een partner, want dat droeg veel meer bij aan het geluk.”
IrritatiesBij mensen die een relatie hebben is niet alles altijd koek en ei. "Ouders houden echt van hun kinderen. Tegelijkertijd worden ze er soms doodmoe van, vinden ze die etters afgrijselijk, en willen ze er even tussenuit. Diezelfde tegenstrijdigheid vind je ook in volwassen liefdesrelaties: soms zijn we het zat en zijn we ons pijnlijk bewust van andermans fouten, maar toch blijven we achter ze staan. Ze irriteren ons mateloos en toch houden we nog steeds van ze.”
De oplossing (voor bijna alles)? "Beseffen dat dingen gaan zoals ze gaan, en dat het hoe dan ook prima is. Dat zwart-witmodel van ‘het moet zus en zo gaan en dan is alles perfect’ werkt gewoon niet. Het maakt niet uit wie je ontmoet of wanneer je ze ontmoet; er zal altijd sprake zijn van pijn en blijdschap. Dus blijf niet krampachtig vasthouden aan één bepaalde uitleg, want het is waarschijnlijk toch de verkeerde. Er zijn ontelbare manieren waarop je je leven kunt leven.”
Bron(nen): HLN