De wetenschap achter de one night stand

PsycheCentral zette de onderzoeken naar seksuele avontuurtjes op een rij:   1. De ochtend erna hebben vrouwen spijt en mannen niet - Het blijkt dat 80% van een grote groep ondervraagde mannen de dag erna positief was over hun avontuurtje en maar 54% van de vrouwen. De ondervraagde vrouwen voelden zich 'goedkoop', 'makkelijk', 'vernederd' en hadden 'spijt' of 'spijt van gebruikt zijn'. Toch kozen ze de avond ervoor voor vluchtige seks, misschien omdat het lijkt op liefde en warmte en omdat de effecten daarvan vergelijkbaar zijn met een cocaïneverslaving 2. De mentale gezondheid en de frequentie van one nights stands tonen een verband - Het bleek, na een onderzoek onder 10.000 mensen, dat tieners die zelfmoord overwogen en depressieve symptomen vertoonden later als volwassene vaker voor plotse avontuurtjes kozen 3. Seksuele ontrouw en veel wisselende seksuele contacten kunnen een genetische oorsprong hebben - Het gen DRD4 beïnvloedt het dopamineniveau en wordt gekoppeld aan ADHD, alcoholisme en risicogedrag als gokken. Proefpersonen met dit gen bleken seksueel promiscue en seksueel ontrouw 4. Of je er open voor bent, staat op je gezicht geschreven - Na een onderzoek in 2008 bleek dat van mannelijke mannen en van aantrekkelijke, vrouwelijke vrouwen niet werd verwacht dat ze een trouwe, exclusieve relatie wilden maar dat er een grote waarschijnlijkheid was dat ze open stonden voor een avontuurtje. Ook de breedte van de heupen van vrouwen bleek een indicator; vrouwen met brede heupen hadden meer one night stands gehad 5. Vrouwen zijn veel kieskeuriger - In een onderzoek werden mensen uitgenodigd om uit te gaan, om bij iemand thuis te komen of simpelweg om seks te hebben. Vrouwen zeiden veel vaker ja tegen het laatste als het om een bovenmatig aantrekkelijke man ging. Bij mannen maakte dat veel minder uit

Bron(nen):   PsycheCentral      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Victor Verlon

  Onderzoekje 1.

  De rol van (te veel) alcohol lijkt niet te zijn meegenomen in het onderzoek. Zou me niet verbazen dat heel wat one night stands zijn voortgekomen na een avondje te diep in het glaasje kijken.

  Dat is een ander uitgangspunt dan iemand waanzinnig seksueel aantrekkelijk vinden en vervolgens bewust kiezen voor een one night stand.

  En de woorden ‘goedkoop’ en ‘spijt van gebruikt zijn’ duiden op het seksuele dubbele moraal; sletvrees-problematiek.

  Onderzoekje 2.

  Dus mensen die als tiener psychische problemen hebben gehad, zijn op latere leeftijd losbandiger?

  Ik kan het onderzoek op het moment niet checken, maar ik vermoed een correlatie zonder causaal verband…

  Onderzoekje 3.

  Denk dat dit wel klopt. Maar seksueel losbandigheid (one night stand) wordt bij de conclusie in de context geplaatst met ADHD, alcoholisme, gokken en ontrouw…

  De eerste drie onderzoeken die PsycheCentral (oorspronkelijk van de site yourtango.com, verzameld door journalist Alexandra Churchill) op een rij heeft gezet over seksueel losbandigheid, zijn in de context van iets onwenselijks. Spijt, depressie, mentale problemen, ADHD, alcoholisme, gokken etc.

  Het lijkt wel alsof er moet worden aangetoond: gebruik maken van seksuele vrijheid is onwenselijk.

  Onderzoekers hebben nog wel eens moeite om geld te verzamelen voor hun onderzoeken. Ik kan begrijpen dat de verleiding voor onderzoekers groot is om ‘shockerende’ (voorbarige) conclusies te trekken op basis van de verzamelde gegevens. In de hoop op meer bekendheid en financiering.

  Onderzoekje 4.

  Deze conclusie is gebaseerd op basis van een kleine groep vrouwen: slechts 148 stuks. En alleen in de leeftijdscategorie 18-26 jaar.

  Onderzoekje 5.

  Ja, over het algemeen stellen mannen wat minder eisen als het gaat om een one night stand. Zou zomaar kunnen komen doordat media vaak het idee ‘mannen willen altijd seks’ promoten. (Dat eist nog wel eens zijn tol in liefdesrelatie, want de man lijkt zich ‘vreemd’ te gedragen als hij een keer geen zin heeft om te vrijen.)

  Kortom, de man-vrouw clichés staan op de voorgrond. Het onderwerp sletvrees, het seksueel dubbele moraal. Zie de VPRO-documentaire: http://www.vpro.nl/lees/tv/sletvrees.html en mijn korte video over sletvrees: http://www.aantrekkingskracht.com/sletvrees

Reacties niet toegestaan